NASA'nın InSight uzay aracı tarafından yakın zamanda yapılan bir keşif, NASA'nın kızıl gezegene astronot göndermeye yönelik gelecekteki planları üzerinde etkileri olabilir.

24 Aralık 2021'de NASA'nın InSight uzay aracı, 4 büyüklüğünde bir Mars depremi kaydetti.

Krater ilk olarak 11 Şubat 2022'de Malin Uzay Bilimi Sistemleri'nde çalışan bilim adamları tarafından tespit edildi.

Bilim adamları, NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter aracından önceki ve sonraki görüntülere baktıklarında ve yeni krateri fark ettiklerinde depreme meteoroidin neden olduğunu öğrendiler.

Meteoroid, Mars ekvatoruna yakın olan Mars'ın Amazonis Planitia bölgesinden etkilendi ve bilim adamlarının Mars'a astronot gönderme planlarında yardımcı olabilecek kaya büyüklüğünde buz parçalarını ortaya çıkardı.

ASTRONOTLAR SUYU KULLANACAK

Bir haber bültenine göre, “yeraltı buzu, içme suyu, tarım ve roket yakıtı da dahil olmak üzere çeşitli ihtiyaçlar için kullanabilecek astronotlar için hayati bir kaynak olacak. Gömülü buz, Mars'ın en sıcak kısmı olarak astronotlar için çekici bir yer olan Mars ekvatoruna hiç bu kadar yakın görülmedi."

Meteoroidin 16 ila 39 fit büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor - Dünya atmosferinde yanacak kadar küçük, ancak Mars'ın Dünya'nınki kadar yoğun olan ince atmosferinde değil.

Çarpma, kabaca 492 fit genişliğinde ve 70 fit derinliğinde bir krater oydu. Çarpmanın etkisiyle fırlatılan ejektaların bir kısmı 23 mil uzağa uçtu.

"EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞEY"

Mars'ta var olan ve herhangi bir görevden önce gelen daha büyük kraterler olsa da, bu kraterin güneş sisteminde şimdiye kadar tanık olunan en büyük kraterlerden biri olduğuna inanılıyor.

InSight'ın Etki Bilimi Çalışma Grubuna liderlik eden Brown Üniversitesi'nden Ingrid Daubar, “Bu boyutta yeni bir etki bulmak eşi görülmemiş bir şey. Jeolojik tarihte heyecan verici bir an ve buna tanık olmalıyız." dedi.

Güneş panellerinde biriken toz nedeniyle InSight, gücünün büyük ölçüde düştüğünü gördü ve önümüzdeki altı hafta içinde kapanması ve görev bilimini sona erdirmesi bekleniyor.