Bilim insanlarının Mars'ta sıvı suyla dolu göller olduğunu doğrulamasından yaklaşık üç yıl sonra, yeni bir araştırma, Kızıl Gezegen'de, "onlarca" göl dahil olmak üzere, önceden düşünülenden daha fazla su olabileceğini ortaya koydu. Anerikan Uzay ve Havacılık İdaresi'nden (NASA) araştırmacılar, Mars'ın güney kutbu çevresinde sıvı suyun varlığını kanıtlayan onlarca radar yansımasını ortaya çıkardı.

Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, NASA'nın Güney Californiya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan iki bilim insanı, Mars’ın suyun sıvı kalamayacak kadar soğuk olduğu güney kutbu çevresinde onlarca radar yansıması bulduğunu açıkladı.

Çalışmanın yazarlarından Jeffrey Plaut, "Bu sinyallerin sıvı su olup olmadığından emin değiliz, ancak, 2018 yılında yapılan önceki çalışmada bulunandan çok daha yaygın görünüyorlar. Ya Mars'ın güney kutbunun altında sıvı su yaygın ya da bu sinyaller başka bir şeyin göstergesi” dedi.

15 YILLIK VERİLER İNCELENDİ

Diğer taraftan, Mars’ın güney kutup bölgesiyle ilgili 15 yıllık verileri inceleyen yeni çalışma, bazı göllerin yüzeyden 1,5 kilometreden daha az derinlikte olduğunu ortaya çıkardı.

Mart ayında yapılan ayrı bir araştırma ise Mars'taki suyun yüzde 33 ila 99'unun suyu depolayabilen milyar yıllık kayalar sayesinde kabuğunun altında saklanabileceğini açıkladı.

DONMUŞ ZAMAN KAPSÜLÜ

Başlangıçta sıvı su olarak yorumlanan radar sinyalleri, Mars'ın Güney Kutup Katmanlı Birikintileri olarak bilinen ve adını su buzu, kuru buz (donmuş karbon dioksit) ve milyonlarca yıldır oraya yerleşmiş olan toz katmanlarından alan bir bölgesinde bulundu .Bilim insanları, bu katmanların, Mars'ın eksenindeki eğimin zaman içinde nasıl değiştiğine dair bir kayıt sağladığını açıkladı.

MARS'TA BUZUL OLUŞUMU HAKKINDA

Tıpkı Dünya'nın eğimindeki değişikliklerin gezegenimizin tarihi boyunca buzul çağları ve daha sıcak dönemler yaratması gibi, Mars’ın daha düşük bir eksen eğimine sahip olduğu dönemde, bölgede kar yağışı ve toz katmanları birikti. Ardından günümüzde Mars’ın güney kutbundaki kalın katmanlı buz tabakasını oluşturdu.