Ege ve Doğu Akdeniz'de ABD ile ortak hareket eden Yunanistan, geçtiğimiz günlerde Amerikan zırhlılarını Midilli ve Sisam adalarına sevkederken görüntülenmiş, Türkiye, Yunanistan ve ABD’ye nota vermişti.

Yunanistan’ın sözde güvenlik gerekçesiyle silahlanmasında arkasındaki gücün ABD olduğu biliniyor. Türkiye’nin, Rusya başta olmak üzere Asya ülkeleriyle kurduğu yakın ilişkiler, Atlantik’te NATO’nun “mevzi kaybı” olarak değerlendiriliyor. Batılı uzmanlar da Türkiye'nin NATO'nun “doğudaki gözü olma" rolünden uzaklaştığı, Yunanistan’ın Dedeağaç kentinin, NATO için alternatif olabileceği görüşünü ön plana çıkarmaya başladı.

ABD Ulusal Güvenliği Yahudi Enstitüsü Dış Politika Direktörü Jonathan Ruhe, Türkiye’nin NATO için “güvenilir çapa” olma rolünü terkettiğini söyledi. Dedeağaç’ın Rusya’ya karşı Türkiye’ye alternatif önemli bir lokasyon olduğunu ifade etti.

Türkiye, NATO'nun, Rusya ve diğer tehditlere karşı güneydoğudaki geleneksel 'güvenilir çapası' rolünden uzaklaştı. Dedeağaç, bu yüzden bölgedeki NATO güçleri için Türkiye'ye alternatif olabilir; çünkü Türk Boğazlarını bypass ediyor. Rusya'nın bölgede artan askeri ve siyasi varlığına karşı koymak için NATO güçlerinin Balkanlar ve Karadeniz'e hızlı sevk edebileceği iyi bir konumda.

Ruhe, Dedeağaç’a yatırım yapılması halinde, kentin enerji ticareti için de önemli bir lokasyon olacağını söyledi.

ABD’li uzman, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonrası Batının içine düştüğü enerji krizine de değindi. ABD'nin desteklemekten vazgeçtiği EastMed projesine yeniden dönmesi gerektiğini belirtti.