New York'ta, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni daimi BM Temsilcisi Andreas Hacıhristanu'nun güven mektubunu kabul ederken düzenlenen törende yaptığı konuşmada Guterres, 5+1 gayrıresmi konferansın düzenlenmesiyle birlikte, Kıbrıs sorununun çözümü için ciddi görüşmelerin başlamasını beklediğini ifade etti.

Kıbrıs Haber Ajansı (CNA)'nın haberine göre Genel Sekreter, Kıbrıs sorunu konusunda kendi girşimlerini de hatırlatarak, geçmişte ülkesi Portekiz'in AB dönem başkanlığı sırasındaki görev yaptığı AB Konseyi Başkanlığı zamanlarına ve BM Genel Sekreteri olarak bulunduğu Crans Montana görüşmelerine de atıfta bulundu.

"5+1 görüşmesi için uygun şartları oluşturmaya çalışıyoruz. Bunlar oluşunca ciddi görüşme süreci başlayacak" diyen Guterres "Bizim Kıbrıs'a ve halkına ne kadar adanmış olduğumuzun bilinmesini istiyorum" diye konuştu.

Güven mektubunu sunan Hacıhristanu da, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in, Guterres'e samimi selamlarını yolladığını not ederek, Anastasiadis'in  5+1 konferansına olan desteğini ve isteğini yineledi. Hacıhristanu, 5+1 gayrıresmi konferansın sonuç odaklı, adil ve kalıcı bir çözüm için çok önemli olduğunun altını çizerken, çözümün BM Güvenlik Konseyi kararları yönünde iki toplumlu, iki devletli, siyasi eşitliğe dayanan, AB prensiplerine uygun bir çözüm olması gerektiğini belirtti.

K:KP