ABD-Çin rekabeti, popüler bir video uygulamasından Hong Kong'un statüsüne kadar, yeni ve öngörülemeyen alanlara doğru sürükleniyor. Yaşanan son gerginlikler, Ocak ayında ticaret savaşlarının üzerine bir sünger çekmek amaçlı imzalanan anlaşmayı gölgede bırakıyor. Her iki güç arasındaki ayrışma, Büyük Buhran'dan bu yana görülen en kötü ekonomik krizle karşı karşıya kalındığı bir dönemde derinleşiyor.

Başkan Donald Trump, bu hafta Çin’in koronavirus üzerindeki tutumuna misilleme olarak sahipleri Çinli olan ByteDance Ltd’nin kısa video uygulaması TikTok’u yasaklamayı düşündüğünü söyledi. Trump’ın baş danışmanları, Hong Kong’un siyasi özgürlüklerini ortadan kaldırma amaçlı son hamlelerinden ötürü Çin'i cezalandırmak için Hong Kong dolarının ABD dolarına çıpalanmasının zayıflatmasını istiyor. Hatta, her yıl ABD üniversitelerine kayıt olan yüzlerce Çinli öğrencinin vize durumu ile ilgili endişeler bile mevcut. Çin de ABD’yi, Hong Kong ve diğer konulara müdahale etmemesi konusunda uyardı.

Hong Kong'daki araştırma şirketi Asia Analytica'nın Genel Müdürü Pauline Loong, "İlişkilerdeki Buz Devri kalıcı olacak ve iki ülke arasındaki ilişkiler aralarındaki buzlar erimeden daha da soğuyacak." dedi.

Ekonomik gelişmelerin bundan daha kötü olamayacağı bir ortamda, IMF bu yılın sonuna kadar, dünyanın neredeyse %90'ını oluşturan 170 ülkenin kişi başına düşen gelir miktarının daha düşeceğini tahmin ediyor. Ocak ayındaki öngörülerde, 160 ülkenin yıl sonunu ekonomik büyümeyle ve kişi başına düşen gelir miktarında artışla kapatacağı beklenirken, tam tersi bir durum yaşandı.

Tom Orlik, Maeva Cousin ve Dan Hanson’a göre: “Derinleşen ayrışmalar, küresel iş dünyasını zor kararlar almaya zorluyor. Anakara Çin’de engellenen Facebook Inc., Google ve Twitter, Hong Kong'da da aynı kaderi yaşama riski altında.

Hong Kong'un Pazartesi gecesi internet üzerinde denetime ilişkin yeni kararları açıklamasının ardından, söz konusu şirketler de dahil, Microsoft Corp ve Zoom Video Communications Inc. hep birlikte Hong Kong yönetiminden gelen veri taleplerini askıya aldı. Yetkililerin yerel kurallara uyulmaması halinde nasıl tepki verecekleri henüz belli değil.

ByteDance'in TikTok uygulaması, önümüzdeki günlerde tamamen bölgenin mobil mağazalarından viral video uygulamasını çekeceğini duyurdu. Vergi öncesi kârının üçte ikisini Hong Kong'dan sağlayan HSBC Holdings Plc'nin hisse senetleri Çarşamba günü, Trump yönetiminin şehirdeki bankaları cezalandırmaya ve Hong Kong dolarının ABD dolarına çıpalanmasını zayıflatmaya yönelik bir planla hareket edeceği korkusuyla, Hong Kong'daki işlemlerde sert düştü.”