Alınan sıkı tedbirler, mart ayından beri ilk kez ulusa seslenen Hollanda Başbakanı Mark Rutte tarafından açıklandı.

Hollanda'da temel ihtiyaç ürünlerinin satıldığı süpermarket ya da eczane gibi işletmeler hariç tüm dükkânlar 15 Aralık Salı'dan 19 Ocak Salı'ya kadar kapalı tutulacak.

Almanya koronavirüs salgınının ikinci dalgasını kısmi kapanma önlemleriyle atlatmayı, böylece Noel tatili ve yılbaşını kutlanabilmesini hedefliyordu. Ancak kasım ayı başında başlatılan kısmi kapanma önlemleri ülke çapında korona vakalarının ve Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısındaki artış eğilimini önleyemedi. Ölüm sayısının bazı günler 600 sınırına dayanmasının ve ülke çapındaki hastanelerden yoğun bakım servislerinin dolmaya başladığına dair alarm mesajlarının üzerine daha sert önlemler alınması zorunluluğu doğdu.

Sonunda Federal Başbakan Angela Merkel ile eyaletlerin başbakanları arasında pazar günü gerçekleştirilen video konferansta tüm ülkede bugünden başlayan sıkılaştırılmış salgın önlemleri kararlaştırıldı.

Merkel‘in daha önceki benzer konferanslardan farklı olarak bu kez başbakanların itirazlarıyla karşılaşmadığı ve bir saat bile sürmeden tam karantina konusunda görüş birliğine varıldığı öğrenildi. Böylece haftalardır hükümeti uyaran bilim insanları ve hekimlerin beklentileri gerçekleşmiş oldu.

Yeni vaka ve ölüm sayısını düşürmeyi hedefleyen yeni kapanma dönemi 10 Ocak‘a kadar devam edecek.

Bugünden itibaren temel ihtiyaç malzemeleriyle ilgili mağazalar hariç tüm perakende satış mekanları, eğitim kurumları kapanacak. Bir araya gelebilecek insan sayısı en fazla iki haneden olmak üzere 10 kişiyle sınırlı olacak. Kamuya açık alanlarda alkol tüketimi yasaklanacak.

Önce Başbakan Merkel, daha sonra da Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier halka yönelik çağrılar yaparak durumun aciliyetine işaret etti ve alınan önlemleri savundular.

Merkel, alınan önlemlere rağmen vaka ve ölüm sayısının önümüzdeki 10 gün daha yükselebileceğini, ancak onun ardından düşmeye başlayacağını umduklarını vurguladı. Öte yandan uzmanlar salgının 10 Ocak tarihine kadar kontrol altına alınmama olasılığının da bulunduğunu ve bu tarihten sonra da devam edebileceğini belirtiyor. Başından beri salgınla ilgili sert önlemlerin savunucu ve uygulayıcılarının başında gelen Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, şu anda salgının kontrolden çıktığını savunarak, önlemlerin “gerektiği müddetçe yürürlükte kalacağını” kaydetti. Merkel ve eyalet başbakanlarının 5 ocak tarihinde yeniden bir konferansla bir araya gelip, durum değerlendirmesi yapacakları ve önlemlerle ilgili yeni kararlar alacakları açıklandı.



YENİ ÖNLEMLER

Daha önceki kısmi kapanma döneminde olduğu gibi restoranlar, cafeler, barlar bu dönemde de kapalı olacak. Dışarıya yiyecek servisi yapan restoranlar bu faaliyetlerine devam edebilecekler. Almanya’da bu sabahtan itibaren geçerli olan tam karantina dönemine ilişkin yeni önlemler özetle şöyle:

■ 60 yaş üstündeki herkes ve riskli hastalığı olanlara eczaneler üzerinden ücretsiz tıbbi maske (FFP2 ya da benzeri) dağıtımına başlanacak.

■ Okullar ve kreşler kapanıyor. Çocuklarına bakmak zorunda kalan anne-babalar için ücretli izin olanağı sağlanacak. Bu dönemin bir bölümü zaten bazı eyaletlerde önümüzdeki hafta başlayacak olan Noel tatiline denk geliyordu. Bu durumda olmayan eyaletler için de tatil öne alındı. Ders dönemi başladığında sanal öğrenime geçilecek. Son sınıflar için özel önlemler alınacak. Bazı kreşler de acil durumlarda çocuk bakımı için açık kalacak.

■ Yaşlı yurtları ve bakımevlerinde önlemler artırılacak. Bu merkezlere tıbbi maske desteği yapılacak. Kısa bir süre önce başlatılan ücretsiz hızlı test uygulaması yaygınlaştırılarak, buralarda kalanların ziyaretçi kabul şansı artırılacak.

■ Kilise, cami ve sinagoglar, 1,5 metre mesafe ve sınırlı sayıda katılım şartıyla ibadete açık olacaklar.

■ Kuaför, vücut bakımı, kozmetik, kapanacak.

■ Noel bayramı günlerinde (24-26 aralık) ev kutlamalarında kısmi yumuşama söz konusu. Buna göre en fazla iki haneden 10 kişi bir araya gelebilecek. Bu tabii ki birinci dereceden yakın akrabalar için geçerli.

■ Yılbaşı öncesinde havai fişek satışları kesin olarak yasaklandı. Yılbaşı gecesi kent meydanlarında biraraya gelmek de yasak.

■ Açık alanlarda, meydanlarda içki yasak.

Yeni dönemde açık kalacak işletmeler ise şöyle:

Postaneler, doktor muayenehaneleri, süpermarketler, toptancılar, sağlık malzemesi, bebek bakım ürünleri satılan dükkânlar, eczaneler, gözlükçüler, fizik tedavi gibi sağlık bakımı hizmeti veren mekânlar, içecek marketleri, pazar yerleri, bankalar, benzin istasyonları, tamirhaneler, kurye servisleri…

Hollanda ve Amerika'da yeni tedbirler