ABD’nin Santa Cruz Adası’ndaki bir üreme programında türünün yok olmaması için 40 yılı aşkın süredir çiftleştirilen 100 yaşındaki dev kaplumbağa Diego, çiftleşme rekoru kırarak soyunun tükenmesini engelledi. Diego, doğduğu topraklara geri dönüyor.

Yüksek libidosu ve neslinin tükenmesini önlemesiyle bilinen 80 kilogram ağırlığındaki kaplumbağa Diego, Galapagos Adaları’nda doğaya bırakılacak.

Diego, 13 dev kaplumbağa ile birlikte Santa Cruz Adası’nda bir üreme programında yer alıyordu. Program başarılı olmuş ve 1960 yılından beri 2 bin dev kaplumbağanın doğumuyla sonuçlanmıştı. Programın başarısının bir nedeninin, yaklaşık 800 kaplumbağanın babası olduğu tahmin edilen Diego’nun yüksek cinsel dürtüsü olduğu açıklanmıştı.

Diego, Galapagos’daki Espanola’da, bin 800 üyesi bulunan kaplumbağa nüfusuna dahil olacak. Galapagos Ulusal Parkı yöneticisi Jorge Carrion, Fransız AFP haber ajansına yaptığı açıklamada Diego’nun türünün devamına büyük katkısı olduğunu söylerken, “Bu dev kaplumbağayı kendi doğal ortamına geri getirme olanağını bulduğumuz için mutluyuz” dedi.

Park çalışanları Diego’nun 80 sene önce Galapagos’daki bilimsel bir inceleme sırasında adadan götürüldüğünü inanıyor. San Diego Hayvanat Bahçesi’nin web sitesindeki bilgilere göre ise hayvanat bahçesinin kurucusu Dr. Harry Wegeforth 1928-1933 yılları arasında Galpagos’a yaptığı ziyaretlerden birinde Diego’yu alıp San Diego’ya götürmüş.

50 YIL ÖNCE SADECE İKİ ERKEK, 12 DİŞİ VARDI

Yaklaşık 50 yıl önce, Diego’nun türünden sadece iki erkek ve 12 dişi Espanola’da yaşıyordu. 1976’da da Diego, kendi neslini kurtarması için San Diego hayvanat bahçesinden Espanola’ya geri getirilmişti. Diego’nun daha sonra ne zaman ABD’ye götürüldüğü konusunda net bir bilgi yok. Diego şimdi, Galapagos’un en eski bölgelerinden biri olarak bilinen Espanola’ya ‘ihtişamlı dönüşü’ öncesi karantina altında tutuluyor.

Galapagos Adaları, Ekvador’un 906 kilometre batısında bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bölge, eşsiz bitki ve doğal hayatı barındırıyor. Bölgeye özgü türler arasında bulunan iguanalar ve kaplumbağalar, ünlü doğa bilimci Charles Darwin’in Evrim Teorisi’ni geliştirmesinde önemli bir rol oynamıştı. Turistler bu bölgedeki biyolojik çeşitliliği görmek için dünyanın birçok yerinden Galapagos’a seyahat ediyor.