Le Figaro gazetesinin haberine göre; Paris Belediyesi, 2024 Yaz Olimpiyatlarına kadar, Seine Nehrini, fare idrarıyla bulaşan 'leptospiroz' hastalığına yol açan bakterilerden temizlemek istiyor.

Uzmanlar, yağışlar nedeniyle su ve kanalizasyon şebekesinin taşarak Seine Nehri’ne aktığını ve şebekede yüksek oranda bulunan fare idrarının nehir suyuna karışarak söz konusu hastalığın yayılmasını kolaylaştırdığını belirtiyor.

Gazete, Seine Nehri'nin bazı bölgelerinde az da olsa değişen miktarlarda bakteri bulunduğunu aktardı.

Haberde; yüzücülerin, hatta kent sakinlerinin 'leptospira' bakterileriyle enfekte olmasından korkan Paris yönetiminin, bu konuda "1,4 milyar Euroluk" çalışma yürüttüğü kaydedildi. Bu kapsamda, Paris Su İdaresince, Pasteur Enstitüsü ve Nantes Üniversitesinden bir öğrenciyle 3 yıl önce başlatılan tez çalışması çerçevesinde, nehir suyunda 'leptospira' bakterisini belirlemenin mümkün olup olmadığı, araştırılıyor.

Söz konusu tez çalışmasının bulguları ise, kamuoyuna açıklanmadı.

Bordeaux Tropikal Tıp Enstitüsüne göre, her 100 bin kişide 1 'leptospiroz vakası' görülen Fransa, sanayileşmiş ülkeler arasında hastalığın en fazla görüldüğü ülkelerden biri.

Uzmanlar, 2014 yılından beri vaka sayısının artmamasını, hastalığın tespit edilememesine bağlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 1 milyondan fazla kişi, ağır leptospiroz hastalığına yakalanırken, bunların en az 60 bini ölümle sonuçlanıyor.