Sinn Fein partisinin Kuzey İrlanda lideri Michelle O'Neill İngiltere'nin AB'den anlaşmasız olarak ayrılması durumunda iki İrlanda'nın birleşmesinin referanduma götürülmesi gerekeceğini söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen O'Neill, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Partilerinin İrlanda milliyetçisi olduğunu ve Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti'nin birleşmesi gerektiğine inandığını belirten O'Neill, "İrlanda'nın birliği için referandum Brexit'e bağlı değil ancak anlaşmasız ayrılık durumunda bu sorunun halka sorulması için doğru zamanın gelmiş olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile Avrupa Birliği (AB) üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına fiziki sınır çekilmesinin adaya barışı getiren Hayırlı Cuma Anlaşması'na aykırı olduğunu ifade eden O'Neill, "Fiziki sınıra dönülemez." dedi. İki İrlanda arasına fiziki sınır girmesi halinde adada terör ve çatışmanın yeniden başlaması ihtimaliyle ilgili soru üzerine de O'Neill, "Toplumdaki küçük bir grubun bizi geçmişe götürmesinden korkarım anca buna güçlü bir şekilde karşı çıkmak zorundayız. Şiddete yer yok." değerlendirmesini yaptı. İngiltere'nin AB ile vardığı Brexit anlaşmasındaki "tedbir maddesinin" muhafaza edilmesi gerektiğini belirten O'Neill, "21 yıl önce Hayırlı Cuma Anlaşması'na ulaşmak zorlu bir süreci gerektirdi. Hiç kimse geriye dönmek istemiyor. Hiç kimsenin bizi geçmişe sürüklemesine izin veremeyiz." şeklinde konuştu.

Hayırlı Cuma Anlaşması'nın ne anlama geldiğinin hatırlanması gerektiğini ifade eden O'Neill, "O, çatışmanın alternatifidir. İrlanda'nın birliğini sağlamak için demokratik ve meşru bir yoldur. İrlandalı kimliğini taşıyanlar ile İngiliz kimliğini taşıyanlar arasında bir uzlaşmadır." görüşünü dile getirdi.