Almanya, Corona virüse karşı Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısını almak üzere harekete geçiyor. Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, Almanya‘nın Avrupa Birliği’nden (AB) bağımsız olarak aşıyı satın alacağını doğruladı ve aşının üreticileriyle sevkiyat için ikili görüşmeler yapacağını açıkladı.

Spahn, Sputnik V’le aşılamanın, aşının Avrupa İlaç Dairesi (EMA) tarafından onaylanması durumunda hemen başlayacağını da bildirdi. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ve Gamaleya Enstitüsü'nün geliştirdiği Sputnik V, Mart ayından bu yana EMA tarafından gözden geçiriliyor.

Almanya Rus aşısının üretimi için Türkiye ile anlaştı

AB Komisyonu dün Sputnik V için sözleşme yapılmasının planlanmadığını açıklamış, Alman Sağlık Bakanı da buna tepki olarak, ülkesinin Rusya ile ikili görüşme yürüteceğini duyurmuştu. Alman hükümeti daha önce, Rus aşısı için görüşmelerin AB Komisyonu tarafından tüm üye ülkeler adına yürütülmesini gündeme getirmişti. Başbakan Angela Merkel de, Rus aşısının AB‘de kullanılmasını desteklediğini, birliğin sipariş vermemesi halinde Almanya'nın bunu kendi başına yapacağını söylemişti. Rusya’nın kullanımına geçen yaz izin verdiği aşı 50’den fazla ülkede kullanılıyor. Rus yapımı aşıyı alan ülkeler arasında AB üyesi Macaristan ve Slovakya da bulunuyor.