Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov, her iki taraf da isterse, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler nedeniyle ilişkileri hayli gerilen Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerin onarılmasına yardımcı olabileceklerini söyledi.

Rusya Dış İşleri Bakanı Lavrov, Kıbrıs’ta yayınlanan Phileleftheros Gazetesine demecinde: “Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında iyi komşuluk ilişkileri kurulmasına yardımcı olmaya hazırız; ancak bunu yapmamız için her iki tarafın da bizden yardımcı olmamızı istemesi gerek” dedi.

Lavrov, Doğu Akdeniz’de yaşanan krizler için endişe duyduklarını, geçmişten beri pek çok kez dile getirdiklerini hatırlattı.

“Çatışma potansiyelinin artmasıyla sonuçlanabilecek her eylemin kabul edilemez olduğu düşünüyoruz” diyen Lavrov, şöyle devam etti:

“Bu nedenle bölgedeki devletlerin liderliklerine defalarca, siyasi anlamda ileri görüşlü davranmaya ve tartışmaları sadece barışçıl yolla ve hukuk çerçevesinde ele almaları çağrısında bulunduk.”

"TARTIŞMALI KONULARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN ULUSLARARASI BİR PLATFORMUMUZ MEVCUT"
Rusya Dış İşleri Bakanı, Doğu Akdeniz’deki gerilimin daha fazla yükselmesine izin verilmemesi için gerekli siyasi iradenin hem Lefkoşa hem de Ankara’da var olduğunu değerlendirdiklerini belirtti.

Birleşmiş Milletlere atıfla: “Kaldı ki tartışmalı meselelerin çözümlenmesi için ululararası bir platformumuz mevcut” diye ekledi.

Ayrıca Lavrov, bir soru üzerine, şu açıklamayı yaptı: “Türkiye ile olan ilişkilerimize gelirsek, Kıbrıslı dostlarımıza bir defa daha temin ederim ki Rusya-Türkiye ilişkilerinin derinleşmesi, Ankara ile bölgesel meselelerde işbirliği yapma gereksinimimiz, Lefkoşa ile olan diyaloğumuzu hiçbir şekilde etkilemiyor ve etkilemeyecek.”