Ukrayna - Rusya arasında savaş 41. gününe girdi. İngiliz istihbarat raporlarına göre Rusya saldırılarını Mariupol'e yoğunlaştırmış durumda. Kentte kriz her geçen gün daha da derinleşiyor. 

MARİUPOL'DE 5 BİNDEN FAZLA SİVİL ÖLDÜ

Kiev Belediye Başkanı Klitscho, Mariupol'da beş binden fazla sivilin öldüğünü açıkladı.

Rus güçlerinin çekilme sürecinde olduğu Çernihiv'deyse Ukrayna ordusu, bazı kasabaları geri aldı. Çernihiv Belediye başkanı, Rus bombardımanının şehrin yüzde 70'ini yok ettiğini söylEDİ.

ZELENSKİ: BAŞKA SEÇENEĞİM YOK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yaptığı en son açıklamada, "Rusya ile müzakere yapmak şu anki koşullarda çok zor, ama başka seçeneğim yok. Putin ile benim aramda bir görüşme olmayabilir" dedi. Zelenski ayrıca, Buça'da bulunan sivil cesetlerine ilişkin, "Muhtemel savaş suçlarını araştıracağız, diğer ülkelerin savcılıklarını da sürece dahil edeceğiz" yorumunu yaptı. 

Bununla birlikte Zelenski, "Buça'daki cinayetler Nazilerden arındırma" ifadesinin Ukrayna'dan çok Rusya için geçerli olduğunu vurguladı. Donbas hakkında da konuşan Zelenski, "Ukrayna ve Rusya ilk etapta aynı fikirde olmayabilir, ancak üzerinde çalışılmalı" dedi. 

Rus Interfax ajansı ise, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin telekonferans yoluyla devam ettiğini bildirdi. 

Buça'daki sivil katliamı uydudan görüntülendi.

Rusya ordusundan geri alınan Buça'da savaş suçlarını belgeleme çalışmalarını sürdüren Ukrayna Başsavcılığı, Rus ordusunun işkence ettiği 5 kişinin cesedinin bulunduğunu duyurdu.

BODRUM KATINDA ELLERİ BAĞLI BULUNDULAR

Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, savcılık ile polisin, Buça'daki bir çocuk sağlık tesisinin bodrum katında elleri bağlı 5 kişinin cesedini bulduğu bildirildi.

"Rus Silahlı Kuvvetleri askerleri, silahsız sivillere işkence yaptı ve ardından onları öldürdü" ifadesine yer verilen açıklamada, polis ve savcıların olay yerinde her bir savaş suçunu kayıt altına almaya devam ettiği aktarıldı.

NEW YORK TİMES: UYDU GÖRÜNTÜLERİ RUSYA'YI YALANLIYOR 

New York Times (NYT) gazetesi, uydu görüntülerinin Buça'daki sivillerin Rusya çekilmeden önce öldürüldüğünü gösterdiğini iddia etti. HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ

ZELENSKİ BM'YE BUÇA'YI ANLATACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) hitap edecek.

BMGK nisan ayı dönem başkanı İngiltere, daimi temsilciliğinin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Zelenski'nin bugün BM Güvenlik Konseyine hitap edeceğini duyurdu.

Sivil ölümlerinin gerçekleştiği Ukrayna'nın Buça kentini ziyaret eden Zelenski'nin BMGK'nin Ukrayna oturumunda video konferans ile konuşacağı belirtilen paylaşımda "İngiltere, Konsey başkanlığı sırasında Rusya'nın savaş suçları hakkında gerçeğin duyulmasını sağlayacak. Putin'in savaşını ve gerçeği açığa çıkaracağız" ifadesine yer verildi.

Buça'yı ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Ukrayna'da yaptıklarını görünce Rusya ile müzakere yürütmek çok zor" açıklamasını yaptı.

MÜZAKERELER İÇİN HEYET OLUŞTURDU

Öte yandan Ukrayna lideri, güvenlik garantileri konusunda Rusya ile müzakere için daimi bir heyet oluşturdu.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Zelenski imzaladığı kararname ile devletin güvenliğini garanti altına almak için bir anlaşma taslağının hazırlanması ve onaylanması konusunda Rusya ile müzakerelere katılmak üzere bir heyet oluşturdu.

LAVROV'DAN "BUÇA" YORUMU: YALAN HABERLERİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Ukrayna'nın Buça kentinde çekilen görüntüleri değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ukrayna'da yalan haberlerin yapılması ve bunun üzerine propaganda kampanyasının başlatılmasıyla ilgili birçok örnek var." dedi.

Benzer olayın Ukrayna'nın Mariupol'deki doğum hastanesinde geçen ay yaşandığını savunan Lavrov, "Geçen ay Mariupol'deki doğum hastanesiyle ilgili durumu trajedi olarak gösterme yönündeki girişimleri ortaya çıkardığımız gibi bu tür yalan haberleri ortaya çıkaracağız." diye konuştu.

Bu konuyu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşmeyi teklif ettiklerini ancak bu teklifin engellendiğine dikkati çeken Lavrov, konuya açıklık getireceklerini belirtti.