Somali’nin başkenti Mogadişu’da El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütünün 30 saat süren otel baskınında çoğu sivil 21 kişinin öldüğü açıklandı.

Somali güvenlik güçleri, baskının sona erdiğini ve otelde rehin tutulan 106 kişinin kurtarıldığını belirtti. Sağlık Bakanlığı olayda 117 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Cuma günü Hayat Hotel’e giren örgüt militanları, etrafa rast gele ateş açarak otel müşterilerini rehin almıştı.

Bir yetkili oteli basan militanların güvenlik güçlerince öldürüldüğünü aktardı ancak örgüt, bazı üyelerinin kaçtığını duyurdu.

Yetkililer bugüne kadar olayla ilgili net bilgiler veremedi.

Reuters’a bilgi veren bir güvenlik yetkilisi, militanların bomba yüklü araçlarla otele girdiklerini söyledi.

Otelin hükümet çalışanlarının buluşmalarında sıklıkla kullandığı bir otel olduğu biliniyor.

Baskında otel büyük ölçüde hasar aldı. Olay yerinden gelen görüntülerde otelin çatısında patlamalar olduğu ve dumanlar çıktığı görülüyor.

Militanların otelin girişindeki merdivenleri patlattığı, bu nedenle güvenlik güçlerinin baskının ilk saatlerine otelin giriş katlarına ulaşamadığı da gelen bilgiler arasında.

Saldırı sırasında kardeşi otelde olan iş adamı Muktar Adnan “Ondan son haber aldığımda kardeşim otelin içindeydi. Ama şimdi telefonu kapalı ve ona ne olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Mogadişu’da yaralıların götürüldüğü hastanenin müdürü AFP’ye verdiği bilgide en az 40 kişinin otel baskınında ve yakındalardaki başka bir havan topu saldırısında aldıkları yaralardan dolayı tedavi altında olduğunu aktarmıştı.

El Kaide bağlantılı İslami cihatçı örgüt Eş Şebab Somali’de 10 yıldan uzun süredir federal hükümete karşı saldırılar düzenliyor.

Örgüt orta ve güney Somali’nin büyük kısmını kontrol altında tutuyor. Ancak son yıllarda hükümetin kontrolündeki başka yerlerde de etkisini artırdı.

Son haftalarda örgüt, Somali-Etiyopya sınırında da saldırılar düzenledi.

Mogadişu’daki saldırı ise Somali’nin yeni Cumhurbaşkanı Hasan Şey Mahmud’un mayıs ayında seçilmesinden bu yana başkentteki ilk Eş Şebab saldırısı.