Çin'in uzaya gönderdiği 21 tonluk roket dünyanın etrafında kontrolsüz bir şekilde dönmeye başladı, uzmanlar dakikada 385 kilometre hıza ulaşan dev roketin düşebileceği enlemleri açıkladı.

Uzay istasyonu hedefini hayata geçirmek için peş peşe roketler fırlatan ve son olarak da Rusya ile anlaşma imzalayan Çin, dünyanın yarısından çoğunu tehlikeye attı.

Pekin yönetimi geçen hafta Perşembe günü yerel saatle 11.23'te Long March 5B (Uzun Yürüyüş) roketini uzaya gönderdi, uluslararası haber ajansları roketin ateşlendiği anların fotoğraflarını dünyaya geçti.

Haynan Adası kıyısındaki Vınçang Uzay Fırlatma Merkezi'nden havalanan 21 tonluk roket, 2022 sonunda bitirilmesi planlanan uzay istasyonuna doğru yola çıktı.

SANİYEDE 4 MİL KATEDİYOR 

Ancak dönüş yolunda Çin'in en büyük roketi kontrolden çıktı. Uzmanlar, dünyanın etrafında kontrolsüz bir şekilde dönmeye başlayan roketin parçalarının birkaç gün içinde yeryüzüne düşmesini bekliyor.

Uydu takipçileri, 33 metre uzunluğundaki Long March 5B'nin saniyede dört milden fazla bir hızla hareket ettiğini belirledi. Bu dakikada 385 kilometrelik bir hız anlamına geliyor.

Dünya yörüngesindeki objeleri izleyen astronom Jonathan McDowell, Çin roketinin parçalarının kuzey ve güney yarımkürede 41. enlemler arasına düşebileceğini söyledi.