(13-09-2022…MHA)

Eğitim Bakanlığı’ndan Çayönü İncirli İlkokulu ve Güvercinlik İlkokulu’nun birleştirilmesi ile ilgili çıkan karar sonrasında Çayönü İncirli İlkokulu’ndan da eylem kararı geldi.

Bugün sabah eğitimin başlaması gereken saatte çocuklar maalesef okulda öğretmen olmaması ve durumun karışık olmasından dolayı, 3, 4 ve 5. Sınıf öğrencileri okula alınamayarak okulun giriş kapısında bekletildi.

Velilerin de katılmış olduğu ve “Bizim derdimiz eğitim! Peki ya sizin?”, “Defter kitap gönderince Eğitim Bakanlığı’nın işi bitiyor mu?” sloganlı pankartların açıldığı eylemde ilk olarak Okul Aile Birliği Başkanı Fercan Yahya bir konuşma geçekleştirdi.

Konuşmasına eylemin nedenini açıklayarak başlayan Yahya, “Bugün burada Eğitim Bakanlığımızın kısa süre önce Çayönü-İncirli İlkokulu’nu Rauf Raif Denktaş Güvercinlik İlkokulu ile birleştirme kararını protesto etmek amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Rauf Raif Denktaş Güvercinlik İlkokulu da bu karara karşı kendi bünyesine bugün eylem gerçekleştirmektedir.” dedi.

Alınan kararda, eğitimin bu yolla daha düzgün hale geleceği iddia edildiğini fakat bu gerekçenin içinin boş olduğunu kaydeden Yahya, sözlerine şu şekilde devam etti; “Zira Eğitim Bakanlığımızın hangi okulun daha elverişli şartlara sahip olduğuna bakılmaksızın almış olduğu bu karar, iş bilmezliğin bariz bir göstergesidir. Çayönü-İncirli İlkokulu‘nun geçmiş yıllarda birleştirilmesi sonucu, İncirli’den 8 km yol kat ederek Çayönü-İncirli İlkokulu‘na gelen çocuklarımız, alınan bu kararla gidiş-dönüş 32 km yol kat ederek okula erişim sağlayabilecektir. Mantık bunun neresindedir? Herkes anladığı işi yapsın, peki! O zaman soruyorum. Sayın Bakan eğitimden anlıyor mu?”

Yahya’nın konuşmasının ardından çocuklar sınıflarına alınırken, okulda öğretmenlerin olmadığını, eğitimin başlamadığı bildirildi ve her yıl okulların bu kaosu yaşadığını, düşüncesizce alınan bu kararlar neticesinde eğitimin nasıl devam edeceğinin merak konusu olduğu dile getirildi.

“EĞİTİM YOK, ÖĞRENCİ YOK, OKULLAR AÇILIYOR EKSİKLER ÇOK!”

Sınıflar önünde yapılan açıklamalarda Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “Eğitim Bakanı bir an önce istifa etsin, evine gitsin… Sözünü vermiş olduğu okulları birleştirme kararından ne olursa olsun dönmem, ben geri adım atmam demek yanlış bir davranıştır, eğitim yok, öğrenci yok, okullar açılıyor eksik çok!” sözleri ile istifaya çağrıldı.

Beyramudu İncirli Mahallesi Muhtarı Mustafa Yeşilleme de yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi; “Bu kararı Bakanlar Kurulu’na götürüp onaylatan Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlunu da, bu kararı onaylayan Bakanlarımızı da protesto ediyorum. Araştırmadan soruşturmadan bizimle tartışmadan bu karara onay veren Bakanlar Kurulunu, özellikle de Gazimağusa Bakanlarını ayrıca protesto ediyorum.”

Avukat Şefik Aşçıoğulları adına yapılan açıklamada ise konunun hukuka aykırı olduğunu düşündüklerini ve davanın açılarak yasal işlemin başlatıldığı şu sözlerle bildirildi; “Bu alınan karar çocukların eğitim ve öğrenim hakkını olumsuz yönde etkilemektedir, biz bununla ilgili yasal sürecimizi başlattık. Velilerimizin ve okulumuzun yanındayız.”

Eski Okul Aile Birliği Üyesi Cemaliye Tüğer de yaptığı açıklamada, çocuğunun da dahil olmak üzere bu okuldan bir çok meslekte iyi yerlere gelmiş öğrencilerin çıktığını belirterek, bu okulun kendini devletin yardımları olmadan, velilerin destekleriyle geliştirdiğini, kapatılmaması gerektiğini kaydetti.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, önce Güvercinlik İlkokulu Okul Aile Birliği’nin yapmış olduğu eyleme destek belirttiklerini, şimdi de burada bulunarak Çayönü İncirli İlkokulu Okul Aile Birliği’nin ve hemen hemen tüm köyün katılarak destek verdiği eyleme destek verdiklerini belirterek bir açıklamada bulundu.

Maviş açıklamasında şu sözlere yer verdi; Eğitim Bakanlığı son zamanlarda oturduğu odadan kararlar alıyor ve bu alınan kararlar yereldeki vatandaşları rahatsız ediyor. Bu karar da ben yaparım olur mantığıdır ve ben yaparım olur mantığı ile ilerlemek demokrasiye aykırıdır. Ben yaparım olur demekle çocukları bir otobüse koyup Güvercinliğe göndermek, velileri kaygılandırmak okulun nüfusu düştü veya eğitim – öğretim faaliyetlerinin verimliliğiyle ilgili iddialarda bulunmak doğru değildir. Eğer bir iddianız varsa ortaya bir gerekçe koyarsınız, bilimsel kanıt sunarsınız ve okullar birleştiğinde eğitim - öğretim faaliyetlerinin verimliliğinin artacağını ıspatlarsınız.”

Son olarak Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’te yaptığı konuşmasında, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüştüğünü, alınan karar ile ilgili kaygılarını ve velilerin de durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini ve Bakan’ın durumu tekrar değerlendireceğini kaydetti. (MHA)