Lefkoşa Türk Maarif Koleji’nde (TMK) eğitim gören Şöhret Öznaçar, Turkish A Level’de dünya birincisi oldu.

Üç aşamadan (Kitap ve film analizi, makale yazma, çeviri) oluşan sınava en iyi şekilde hazırlanan Öznaçar, hem kendi hem de ülkesi adına gurur verici bir başarıya imza attı.

Uluslararası alanda elde ettiği başarı ülkede adı gibi ‘şöhret’ olan Öznaçar, sınav sonrası yaşadığı duyguları ve geleceğe dair hayalleriyle ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.

ÖZNAÇAR: HEM AİLEMİ HEM DE ÖĞRETMENLERİMİ GURULANDIRDIĞIM İÇİN MUTLUYUM

Öznaçar, girdiği sınavda dünya birincisi geldiğini öğrendiğinde sevinçten ne yapacağını şaşırdığını belirten Öznaçar, “Hem ailemi hem de öğretmenlerimi gururlandırdığım için mutluyum” dedi.

Sınava hazırlanma süreciyle ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Öznaçar, “Ortaokul ve lise yıllarında aldığım sağlam eğitimin bugünlere gelmemde katkısı çok büyük” diye konuştu.

Öznaçar, sınavda sorumlu olduğu kitap ve filmlerin üzerinde çok çalıştıklarını, ‘başarı’ odaklı bir hazırlanma süreci geçirdiklerini söyledi.

“SINAVIN KİŞİSEL GELİŞİMİME CİDDİ KATKILARI OLDU”

Turkish A Level sınavının kişisel gelişimine de ciddi katkıları olduğunu ifade eden Öznaçar, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Sınava hazırlanırken okuduğumuz kitaplar ve izlediğimiz filmler güncel konularla çok alakalı. Okudukça ve izledikçe kültürümüz gelişiyor, aynı zamanda bakış açımız da şekilleniyor. Bu sürecin kişilik gelişimime de katkıları oluyor. Kitaplardan edindiğim bilgilerin fikirlerimin oluşmasındaki önemi büyük.”

Öznaçar, sınavdaki başarısında öğretmenlerinin payının çok fazla olduğuna dikkat çekerek, “Bana ciddi anlamda güven sağladılar” açıklamasında bulundu.

“BU BAŞARIYI ELDE ETMEMDE PAYI OLAN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ailesi ve arkadaşları ile gerçekleştirdiği kaliteli sohbetinde kendi gelişimi ve sınava olan motivasyonu açısından önemli katkıları olduğunu söyleyen Öznaçar, “Bu başarıyı elde etmemde payı olan herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Öznaçar, kendi gibi uluslararası sınavlarda başarı hedefleyen ve geleceğini en iyi biçimde şekillendirmek isteyen öğrencilere de tavsiyelerde bulundu.

Öğrencilerin dünya çapında başarı elde etmeleri için çevrelerindeki olayları analiz etme yeteneğine sahip olması gerektiğini dile getiren Öznaçar, “Bol bol kitap okusunlar ve film izlesinler. Çok kitap okudukça, kendilerini daha iyi ifade edebilecekler” dedi.

Öznaçar, hayatının ilerleyen dönemlerinde yapmak istediklerinden ve geleceğe yönelik hayallerinden de bahsetti.

“YAPAY ZEKA OKUMAK İSTİYORUM”

Yapay zeka okumak istediğini ifade eden Öznaçar, “Hollanda ve İrlanda için üniversite başvurularına başladım” ifadelerini kullandı.

Öznaçar, yurtdışındaki üniversitelerde başarılı olup ülkesine katkı sağlamak istediğini belirterek, “Tüm insanlığa katkı sağlayacak projelere imza atmak istiyorum” dedi.

TMK Türkçe öğretmenlerinden ve Öznaçar’ı sınava hazırlayan hocalarından Dilgül Sakallı da Kıbrıs Postası’na konuştu.

SAKALLI: ÖĞRENCİMİZİN BAŞARISININ ARDINDAN ÇOK MUTLU OLDUK

Öğrencisinin başarısının ardından çok mutlu olduğunu belirten Sakallı, “Okulumuzun eğitimine çok güvendik. TMK öğrencilerini geleceğe, dünyaya hazırlıyor” açıklamasında bulundu.

Sakallı, dünyada birçok ülkeden öğrencilerin katıldığı bir sınavda Şöhret Öznaçar’ın bu başarıyı elde etmesinin ‘gurur verici’ olduğunu söyledi.

Başarıya giden yolda doğru ve planlı bir şekilde ilerlediklerini Sakallı, “Bunun için de ayrıca mutluyum” diye konuştu.

Sakallı, öğrencileri Turkish A Level sınavına hazırlarken uyguladıkları eğitim metotları ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

“ÖĞRENCİMİZİ SINAVIN İÇERİĞİ HAKKKINDA BİLGİLENDİRDİK”

Öncelikli olarak öğrencileri sınav hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirdikleri belirten Sakallı, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Sonra Şöhret’in film ve kitap seçimlerinde onlara yardımcı olduk. ‘Dedemin İnsanları’ filmini seçtik. Filmde göçmenlik vurgusu yapıldı. Göç kavramı Kıbrıs Türk toplumuna çok uzak bir kavram değil. Kitap olarak da ‘Sessiz Ev’i seçmiştik. Bu kitap incelemeye çok açıktı. Hazırlık sürecinde kitap okunduktan sonra birlikte yorumlama yaptık. Son olarak sınavda yazılacak makale konusunu öğrenciler kendi seçiyor. Şöhret makale için ‘turizm’ konusunu seçti. Biz de öğretmenleri olarak konuya uygun makaleler bulup onun hazırlanmasına katkı sağladık.”

Sakallı, bir eğitimci olarak ülkede daha fazla öğrencinin uluslararası sınavlarda başarılı olabilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“EZBERCİ EĞİTİMDEN VAZGEÇİLMESİ GEREKİYOR”

Ezberci eğitimden vazgeçilmesi gerektiğine vurgu yapan Sakallı, “Öğrencilerin hayal güçlerini ve yeteneklerini ortaya çıkarabilecek bir eğitim sisteminin olması gerekir” dedi.

Sakallı, çocukların daha fazla okumasının elzem olduğunu belirterek, “Öğrencilerin, dünyadaki ve çevresindeki olaylara karşı daha duyarlı olması için uğraşmalıyız” ifadelerini kullandı.

Ana dilin önemine dikkat çeken Sakallı, “Ana diline vakıf olmayan biri diğer dillerde de yeteri kadar başarılı olamaz” diye konuştu.

TURKİSH A LEVEL SINAVININ İÇERİĞİ

Uluslararası bir sınav olan ve birçok öğrencinin katıldığı Turkish A Level, üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamasında ‘kitap ve filmin analizi’ yapılıyor. Sınavın ikinci aşamasında ise önceden belirlenen bir konu ile ilgili ‘makale yazımı’ kısmı var. Öğrenciler bu aşamaya sınav öncesinde seçtiği konuyla ilgili makaleleri okuyarak hazırlanıyor. Sınav esnasında makale yazımı için öğrencilerin elinde herhangi bir materyal bulunmuyor. Sınavın son aşamasında ise öğrencilerden Türkçe’den İngilizce'ye ve İngilizce’den Türkçe’ye ‘çeviri’ yapması bekleniyor. Çeviri aşaması da kendi içinde dinleme ve yazma olarak ikiye ayrılıyor. Bu kısımda öğrencilerin hem Türkçe hem de İngilizce çeviri becerilerinin ne kadar geliştirildiği ölçülüyor.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI