Altının cazibesi, 2020 yılı boyunca her geçen gün daha da artıyor. Spot altın fiyatlarının ons başına 1,800 dolar seviyesine yaklaşması ile birlikte, altın destekli Borsa fonlarına (ETF) yıl başından bu yana girişler, rekor kırılan 2009 yılının tamamını aşmış durumda.

Yatırımcılar, Koronavirüs pandemisinin tüm dünyada ekonomileri neredeyse durma noktasına getirmesinin etkisi ile güvenli liman niteliğindeki altına yöneldiler. Bunun sonucu, merkez bankaların ve hükümetlerin yüklü tutarlardaki teşviklerinin de desteği ile, altın destekli ETF'lere kesintisiz girişler görüldü. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Salı günü yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınının yeniden yayılmaya başlamasının ABD ekonomisinin toparlanma hızı için tehdit oluşturabileceği uyarısında bulundu.

HSBC Securities (USA) Inc. baş değerli metaller analisti James Steel, hazırladığı notta, "Kovid-19'a yoğun bir yatırımcı tepkisi ETF varlıklarının rekor seviyelere yükselmesine neden oldu ve bu durum mücevher talebindeki düşüşün etkilerini giderdi ve geri dönüşüm işlemlerindeki artışları absorbe etti," dedi ve yatırımcıların artan risklere ve düşük faizlere tepki vermesi ile birlikte bu fonlara girişlerin devam etmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü itibarıyla 3,234.6 tona çıktı. Varlıklar 2020 yılında şimdiye dek 655.6 ton arttı ve bu artış, 2009'da gerçekleşen önceki tüm yıl için rekor artışın da üzerine çıktı. Varlıklar bu yılın her ayında artış gösterdi, ancak kalan aylarda çıkışlar görülebilir.

Ancak altın fiyatları ve varlıklar büyük ölçüde kazançlarını sürdürmesi bekleniyor. Bu yılın ilk yarısında altın fiyatlarının rekor seviyeye yükseleceği tahmininde bulunan Australia & Mew Zealand Banking Group Ltd., altın piyasasının, düşük faizler, bol likidite ve zayıf dolar dahil, "neredeyse kusursuz koşullara" sahip olduğunu belirtti.