Turizmci Besim Tibuk, Osmanlı'nın yıkılış döneminde Mustafa Kemal'in "mandacilardan" olduğunu iddia ederek üstelik Amerikan mandası istediğini ancak ABD'nin bunu kabul etmediği yönünde Türkiye medyasında da yer alan sansasyon açıklaması ve ardından başkanı olduğu Net Holding yönetim kurulundan gelen 'tepkisel' bir istifa ardından sözlerine açıklık getirdi.

Eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Besim Tibuk, yanlış söylediğine işaretle "Orada ben hata yapmışım" dedi ve bu konuda Sivas Kongresi'ni referans gösterdi.

"Besim Tibuk 'Atatürk manda istedi' Haberlerine Açıklık Getiriyor" başlıklı konuya özel bir video çeken Tibuk şöyle konuştu;

"hep söylerim; imparatorluğu batıran İttihat ve Terakki'dir. Ekonomik sorunlar ve sair batırmadı. Mustafa Kemal aklını kullanıyor, olanaklara bakıyor. Kendi arkadaşları ile ilişkilerinde de öyle... Mesela birden bire mandaya karşı çıkmayarak onları karşısına almıyor. Bakalım diyor ama mandaya karşı olduğu belli... Orada ben hata yapmışım; bir çok insan Osmanlı parcalanmasın düşüncesi ile manda istiyordu. Mustafa Kemal bunu aslında kalben istemiyordu ama vaziyeti idare ediyordu demem lazımdı".

  Atatürk'ün realist, gerçekçi olduğunu, tarihi 'profil tartışmaları' içinde de sıkça yer aldığı gibi Enver Paşa gibi "hayal-perest" olmadığının da bilhassa altını çizen Tibuk "Peki Atatürk'ün mandayı kalben isteyip istemediğini nereden anlıyorsunuz?" sorusuna yönelik ise, Sivas Kongresi'ni referans gösterdi.

NE DEMİŞTİ?

  Tibuk, 'Kanal Serbesti' isimli Youtube kanalında "1. Dünya Savaşı'ndan sonra kafası çalışan birçok aydın manda istiyordu. Buna Mustafa Kemal de dahil. Bunu iftira olarak değerlendirecekler ama bütün aydınlar ülke parçalanmasın diye manda istiyordu" demişti.

Manda fikrinden sonra vazgeçildiğini iddia eden Tibuk, "Amerika kabul etmedi. Çünkü Avrupa'dan bıkmış. Versay'da kazık yemiş" diye konuşmuştu.

YÖNETİM KURULUNDAN İSTİFA GELMİŞTİ..

Öte yandan Tibuk'un sözleri yönetim kurulundan da bir istifaya sebep olmuştu.

Aynı zamanda emekli büyükelçi olan Deryal Batıbay, Net Holding Yönetim Kurulu'ndan istifa ettiğini duyurmuş ve sosyal medya paylaşımı yoluyla Tibuk'u sözleri nedeniyle kınamıştı.

kaynak: Kıbrıs Postası