Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Belediye Başkan adayı Sıla Usar İncirli SES KIBRIS web tv’de yayınlanan Kıbrıs’ın Nabzı programında gazeteci Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı.

Başkent Lefkoşa’daki sorunlara yönelik tespitler yaparak sözlerine başlayan İncirli, Lefkoşa’nın yönetim zafiyeti yaşadığını savundu. İncirli şöyle konuştu:

300 MİLYON BORÇ.. “BÜTÇE DİSİPLİNİ OLMALI”
“Lefkoşa’da yönetim zafiyeti var. Temel belediyecilik hizmetleri eksik, mali ve idari açıdan da yönetim zafiyeti var. Biz yöneten ve ayakları üzerinde duran bir belediye ortaya koyacağız.

300 milyonun üzerinde bir borcu var LTB’nin ve bu borç uzun bir zamandır borcu var. Yakın zamanda 30 milyon daha borçlanıldığını da biliyoruz. Ciddi bir mali kriz içinde LTB. Gelir gider bakımından bütçe disiplin içinde olmalı. Bütçe doğru yönetilemezse hizmet de verilemez. Geldiğimizde uzmanlarımızla birlikte kontrol altına alacağız. İsraf varsa bunları ortadan kaldıracağız, belediyenin kaynaklarını doğru noktalara yönlendireceğiz. Devlet katkısı ve mahalli gelirleri vardır belediyenin. Bu şehrin bir çok fırsatı var ama değerlendirilemiyor. Para kazanamıyor bu şehir çünkü mali durum kötü yönetiliyor. Yatırım yapamıyor, hizmetleri eksiksiz yerine getiremiyor.”       

BÜTÜNLÜKLÜ PROJE; HATIRLAYAN LEFKOŞA
Yeni kaynaklar yaratılması gerektiğine vurgu yapan İncirli, Haspolat’taki dereye akan suyun çiftçiye verilmesi ve çiftçilerin de şu an pahalıya ithal edilen hayvan yemi üretileceğini örnek gösterdi. İncirli, belediyenin atıl haldeki suyu satarak kazanç elde edebileceğini ifade etti. Bunun yanında Suriçi gibi kültürel mirasın da ekonomiye katkı yapacak bir noktaya getirileceğini söyleyen İncirli, bu projeyle ilgili şu bilgiyi verdi:

“Suriçi’nin markalaşması için tarihi mekanların hikayelerini ortaya çıkaracağız, hatırlayan bir Lefkoşa yaratacağız. Ülkeye gelen turistleri bu mekanlara yönlendirerek esnaf da kazanacak, belediye de kazanacak. Etkinlikler yapılarak niş ürünlerimiz sunulacak, bize özgün ürünlerin satışına olanak sağlanacak. Bütünlüklü bir proje; Hatırlayan Lefkoşa”

“LEFKOŞA ZÜĞÜRT KALMIŞ DURUMDA”
Başkent Lefkoşa’nın alt yapı sorunlarına da değinen Sıla Usar İncirli, “Lefkoşa züğürt kalmış durumdadır” dedi ve bu sözün altını şöyle doldurdu:

“Lefkoşa’nın alt yapısı neredeyse hiç yoktur. Şehrin kıymetini artırmak için alt yapı eksikliklerini tamamlamak olacak önceliğimiz. Bugün Lefkoşa’da yayaların yürüyeceği kaldırımlar yoktur. Araçların rahatlıkla akıp gideceği yolları yoktur. Lefkoşa’nın kanalizasyon sorunu var. AB’nin verdiği 15 milyon euro ile yapılan bir sistem var ancak sistemdeki sıkıntı nedeniyle eski hatta dönülmüştür. Çalışmayan bu sistemi AB ile yeniden yakın ilişkiler kurulup bu sistemin yeniden çalışmasını sağlamaktır. Yaşanılan sorundan dolayı Dumlupınar Kaymaklı bölgesinde koku sorunu vardır. Bu gibi sorunlar nedeniyle Lefkoşa hem ekonomisini hem de sosyal yaşamını kaybediyor. Şu anda Lefkoşa bir çok şeyi Gönyeli’ye kaptırdı.  İnsanlar tatminkar hizmet alamadığı için Gönyeli’ye gitmeye başladı. Ekonomik yaşam da kaydı. Düşünün bir Dereboyu’nu.. Kaldırımlar berbat, engelliler kullanamaz, bir anne baba çocuk arabasını süremez. Oysa insanlar Dereboyu’nda zaman harcamalı ki esnaf da para kazanabilsin.”

“ALT YAPI İÇİN KAYNAK BULACAĞIZ”
İncirli, alt yapı sorununu halledebilmek için kaynak bulacaklarını ifade etti:

“Geçen sene yol kaldırım ve kanalizasyon için 2 milyon ayrılmış geçen sene.. Yeterli değil. Biz kaynak bulacağız. AB’ye gideceğiz ve onlardan kaynak bulacağız, sadece hibe değil, yatırım bankasından kredi de alabilir. Ayni zamanda Türkiye Cumhuriyeti ile de görüşeceğiz. Türkiye’deki diğer yerel yönetimlerle de işbirlikleri yapılabilir. Ayrıca sponsorlarla da olacaktır, ülkesini seven insanlar vardır. İş dünyası da katkılar koyacaktır. Ama yine ayni noktaya geliyoruz bütçenizi doğru idare edecek ve bütçe gelirlerinizi artıracaksınız. İşte biz de tam bunu yapacağız”


“SINAV TÜZÜĞÜNÜ YAPACAĞIM”
Belediye personeli ile ilgili düşüncelerini de paylaşan Sıla Usar İncirli, “Artık belediye personel sayısı tartışılmayacak. Personel yasası eksikliği var. Ben göreve geldiğimde personel yasasını gündemime alacağım. Çünkü yasa güncellenmeyince sağlıklı çalışma ortamı olmaz. Sınav tüzüğü yapılmamıştır, terfilerde sorun vardır. Bu sınav tüzüğünü de mutlaka yapacağım”

“YEŞİL LEFKOŞA” SÖZÜ
İncirli çevre konusuna çok önem verdiğini kaydetti:

“Lefkoşa iklim krizine karşı kırılgan bir haldedir. Lefkoşa’nın kişi başına düşen yeşil alanı 5 metrekareden düşüktür ama Dünya Sağlık Örgütü 9 metrekare olması gerektiğini söylüyor. Bu yangına, su baskınlarına karşı kırılgan yapıyor sizi. Yeşillendirme seferberliği başlatacağım. 5 bin fidan yılda dikilecek dedim. Bunu sadece belediye değil, vatandaşlarla birlikte biz ekeceğiz. Ağaçlandırma seferberliği ilan edeceğiz“

KARANLIK BİTECEK.. “AYDINLIK BİR LEFKOŞA”
Lefkoşa’nın akşamları karanlık içinde olduğunu tespit eden İncirli, bu konunun muhataplarıyla görüşüp ortadan kalkması için adım atacağı sözünü verdi:

“Şehrimiz şu anda karanlıktır. Bundan dolayı da kadınlar, gençler yaşlılar saat 17.00’den sonra sokağa çıkmaya korkuyorlar. Karanlık bir şehrin belediye başkanı olsam gece gözüme uyku girmez. Benim ağzımdan şöyle bir cümle kimse duymayacak. “Bu benim yetki alanımda değildir” Ben asla bu cümleyi kullanmayacağım.  Kıb-tek ile görüşeceğim, sorun neyse çözeceğim. Sorunlarla yüzleşeceğiz ve çözeceğiz. Solar lambalarla şehri aydınlatacağız. Hem ışık olarak hem de zihinlerle alakalı aydınlık bir Lefkoşa’ya sahip olacağız.”

YENİ SINIR KAPILARI.. PROAKTİF POLİTİKA
Lefkoşa’daki trafik sorununun öçözülebilmesi için yeni geçiş kapılarına ihtiyaç olduğunu söyleyen İncirli, bu konunun LTB’nin tek başına çözebileceği bir konu olmadığının bilinciyle hareket edeceğini ancak üzerlerine düşeni yaparak yeni kapıların açılması için çalışacağını vurguladı:

“Geçiş kapılarına ihtiyacımız var, ben bunu söylediğimde bana “Sen mi açacaksın” dediler. Mia Milya (Haspolat) kapısını önceliğimiz. Ama 3 kapının açılmasıdır hedefimiz. Haspolat kapısı dışında Baf ve Mağusa kapısının açılması için biz belediye olarak üzerimize düşeni yapacağız. AB ile BM ile Rum Belediyesi ve bizim hükümetimiz ve Cumhurbaşkanlığımız ile de görüşeceğiz. Bu kapıların açılması Lefkoşa trafiğini rahatlatır. Teslim olmak diye bir şey yoktur. İnandığınız iş için mücadele edeceksiniz. Hem uluslararası alanda çok yoğun proaktif bir politika yürüteceğim ve hem de devletimizin kurumlarıyla ilişkileri yoğun olarak gerçekleştireceğim. Benim trafik sorunum varsa bunu rahatlatabilmek için ne yapılması gerekirse bunun için mücadele edeceğim. Biz belediye olarak tüm hazırlığımızı yapacağız birileri engel olursa da bunu kim engelliyorsa kamuoyu ile paylaşacağız. Ama birileri engel olacak diye biz adım atmaktan korkmayacağız”