(09-05-2022...MHA)  25.08.21 tarihinde Tatlısu balıkçı barınağı civarında yapılan operasyonda yasal olmayan bir limandan KKTC’ ye giriş yaptıkları belirlenen yaşları 16 ile 33 arasında değişen Suriye uyruklu 17 mültecinin tespit edilerek tutuklanması ilgili sürdürülen tahkikatta olayla bağlantıları olduğu tespit edilen Halit Tepe, Mehmet Sait Kurkut, Serhat Şan ve Mehmet Emin Çiftçi tutuklanmıştı.

Sanıklar aleyhine insan kaçakçılığı, kanunsuz yollardan KKTC’ ye girişe yardımcı olma, sokağa çıkma yasağına aykırı suç ve izinsiz ikamet suçlamasıyla tanzim edilen ve ağır ceza mahkemesine havale edilen dosya ile ilgili karar bugün 09.05.22 tarihinde Gazimağusa kaza mahkemesinde oturumlarına devam eden ağır ceza heyeti tarafından görüşülüp neticelendirildi ve sanıklara çeşitli hapislik cezaları verildi.

Başkan kıdemli yargıç Musa Avcıoğlu, kıdemli yargıç Pınar Beyoğlu ve üye yargıç Özge Uğraşın ‘dan oluşan ağır ceza mahkemesinin kararı kıdemli yargıç Pınar Beyoğlu tarafından okundu.

Yapılan düzenleme ile birlikte sanık 1,2 ve3 aleyhine insan kaçakçılığı, kanunsuz yollardan KKTC’ ye girişe yardımcı olma ve yetkili makamdan izinleri olmaksızın sokağa çıkma yasağına riayet etmemek suçlamaları getirilirken zanlı 4’e izinsiz ikamet davalarının getirildiğini söyleyen Beyoğlu, insan kaçakçılığı suçunun 5 yıla kadar hapislik cezası gerektiren ağır suçlar arasında olduğuna dikkat çekti.

Sanıkların aleyhlerine getirilen suçlardan suçlu bulunup mahkûm edildiklerini söyleyen Beyoğlu, duruşma safhasında 14 tanık dinlendiğini söyledi.

İnsan kaçakçılığı suçunun devlet ciddiyeti açısından önemli bir unsur oluşturduğunu, uluslararası operasyonla ve yüksek miktarda meblağlarla göçmenlerin Avrupa’ ya taşınmasına çalışılması esnasında geçiş maksatlı olarak KKTC’ nin kullanılmasının sosyal problemler oluşturduğuna dikkat çekilen kararda, göçenlerden maddi olanak sağlanması yanında kontrolsüz geçişlerin de insan sağlığı yönünden risk taşıdığı belirtilerek bu gibi eylemleri maddi kazanç karşılığı gerçekleştirenlere karşı caydırıcı ve hürriyeti bağlayıcı ceza verilmesinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıldı.

Sanık 1’ in önceden işlemiş olduğu benzeri suç ile ilgili yapmış olduğu çok eskidendi savunmasını kabul etmemiz ve diğer zanlılarla bir tutmamızın hoş karşılanması beklenemez diyen Beyoğlu, yapılan değişiklik nedeniyle zanlı 4 aleyhine izinsiz ikamet davasının getirildiğini söyledi.

Sanlıların aleyhine getirilen suçları kabul etmeleri, mahkemeden özür dilemelerini ve adaletin erken tecellisine katkı koymalarının hafifletici neden olarak değerlendirildiğini söyleyen yargıç, önceden benzeri suçtan sabıkası bulunan sanık 1’e aleyhine getirilmiş olan davalardan toplam 2,5 yıl, zanlı 2 ve zanlı 3’ e aleyhlerine getirilmiş olan davalardan ikişer yıl ve zanlı 4’e aleyhine getirilen izinsiz ikamet suçlamasından 3 ay hapis cezası verildiğini açıkladı. (MHA)