Bağımsız Gençlik Derneği burslar ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şu şekildedir;

Yıllardan beri KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bursların yatış rutininde birtakım sorunlar olmasına karşın, 2021-2022 öğretim senesi içerisinde, ekonomik kriz ve siyasi aksaklıklar ile birlikte içinden çıkılmaz, öğrenciler ve aileleri için baş etmesi güç bir hal almıştır. Haziran ayının son haftasında olduğumuz ve yatan son bursun Mart ayı bursu olduğu düşünülürse iddianın doğruluğu görülecektir. Bu soruna karşı, bir süredir; kimi milletvekilleri, Bağımsız Gençlik Derneği (BAGEP) ve başka dernekler, bireysel olarak öğrenciler ve aileleri bir şeyler yapmaya çalışmaktadır. Ne yazık ki geldiğimiz noktada, tüm bu çabaların etki etmediğini görüyoruz.

 BAGEP Burslar Komitesi olarak yakın bir tarihte öğrencileri daha iyi anlayabilmek adına bir anket gerçekleştirdik. 383 öğrencinin katılımı ile yapılan anket sonucunda öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun bursunu ev (mutfak/ fatura/ kira) giderlerine ve ulaşıma harcadığı görülmüştür. Bizlere ulaşan öğrenciler “ev değişeceğim; depozito, emlakçı, ilk kira… çok fazla geliyor”, “kira krizi var, kiram çok yükseldi”, “toplu taşımaya ve faturalara müthiş zam geldi, bir de kira ve mutfak giderleri ailemi zorlamaya başladı”, “Türk lirası çok değer kaybetti, Avrupa’daki öğrenciler olarak bursumuz zaten eriyip gidiyor, yatmayınca daha da zor oluyor”, “bizim gidecek yerimiz yok, yurtta veya evde kalmak zorundayız, eğitim için buraya geldik ve destek bekliyoruz”, “ben Lefkoşa’da oturuyorum, okul Mağusa’da ve her gün benzine zam gelir, çok ciddi bir masraf söz konusu”… gibi feryatlar burs alan ama bursu yatmayan öğrencilerin  cümleleridir. Bu öğrenciler burssuz burslulardır! Anketin dışında da bize ulaşan vatandaşlar olmuştur. Kazanılmış bir hak olan bursların yatırılması hususunda çaba gösterenler bazı eleştiri ve ihtarlar ile karşılaşmaktadır. Birçok gencin yaşadığı bu sorunu dernek olarak gündeme getirmemiz de anayasa tarafından korunan ve temel hak ve özgürlüklerimizden birisi olan düşünce, söz ve anlatım özgürlüğü kapsamında olduğunu da hatırlatmak isteriz. Bizler ancak hak arama hürriyeti ve eleştiri kültürünün gerilemesi konusunda üzülüyoruz. Gençlere burs imkanı sağlayan devletimize ve onu yönetenlere açık çağrımız şudur:

 “Bizler geleceğin doktorları, mühendisleri, öğretmenleri, bakan ve vekilleriyiz. Sizler, ileride bizlerin yönettiği ülkede yaşayacak, bizlere muayene olacaksınız: torunlarınızı biz eğitecek, yollarınızı biz yapacağız. Bizlerin hakkıyla ve rahatlıkla eğitim almamıza destek amaçlı verilen burslar tasarruf yapılacak bir kalem değildir. Bizler ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik ve siyasi aksaklıkların farkında olarak eksik burslarımızın yatmasını, mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz. Gençlerin, gençliğin derneği olarak BAGEP her zaman öğrencilerin yanında olacaktır.”