(14-04-2022...MHA)  Müstahdemi olduğu Akun isimli iş yerinden Y.S’in teşvikiyle 13 karton sigara çalıp adı edilenin aracının bagajına koyarken kamera kayıtlarından tespit edilen İ.B ve kendisini suç işlemeye teşvik eden Y.S 07.04.22 tarihinde derdest emri gereği tutuklanmış, 08.04.22 tarihinde çıkarıldıkları mahkemede haklarında üçer gün, 11.04.22 tarihinde ise üçer gün olmak üzere toplam 6 gün tutukluluk temin edilmişti.

Tutukluluk süreleri dolan zanlılar bugün 14.04.22 tarihinde “müstahdem tarafından sirkat” suçlamasıyla Gazimağusa kaza mahkemesinde yeniden yargıç huzuruna çıkarıldı. KKTC’ de yasal statüsünü kaybeden zanlı 2 tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilirken, KKTC vatandaşı olan zanlı 1 tutuksuz yargılanmak üzere teminata bağlandı.

Bugünkü duruşmada iddia makamı adına mahkemede yemin altında şahadet veren polis memuru Arif Toroslu, Aralık 21- Nisan 22 ayları içerisinde zanlı 1’in teşviki ile zanlı 2 ve şu anda aranmakta olan bir şahıs ile birlikte müstahdemi oldukları müşteki Hanife Ceremeci’nin işletmeciliğini yaptığı Akun isimli iş yeri içerisinden 4 farklı günde, 3420 TL değerinde muhtelif markalarda 13 karton sigarayı sirkat ederek zanlı 1’e ait aracın bagaj kısmına yerleştirdiklerini söyledi.

Her iki zanlının derdest emri gereği 07.04.22 tarihinde tutuklandıklarını, zanlı 2’nin ayni gün itiraf niteliğinde gönüllü bir ifade verdiğini belirten tanık, 8 ve 11.04.22 tarihlerinde zanlılar aleyhine bugüne değin toplam 6 gün tutukluluk emri temin edildiğini söyledi.

Müştekinin ilk nazarda yapmış olduğu tespitte sirkat edilen sigara miktarını 13 karton olarak belirttiğini söyleyen tanık, olay sonrasında müşteki tarafından yapılan detaylı kontrolde bu miktarın toplamda 90 bin T.L değerinde 500 karton sigaranın sirkat edildiği iddiasında bulunduğunu söyledi.

Bugün itibarıyla işlemiş olduğu suç ile ilgili zanlı 1’e yazılı dava tebliğ edildiğini, zanlı 1’in suçlamaları kabul etmediğini, zanlı 2’nin ise suçlamaları kabul ettiği yönünde beyanda bulunduğuna değinen tanık, tahkikatın bundan sonraki kısmına zanlıların etki etme imkânı olmadığına dikkat çektikten sonra müşteki tarafından çalışma izninin iptal edilmesiyle KKTC’de yasal statüsü kalkan zanlı 2’nin ileride görülecek davasında hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla 2 ay süreyle hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine, KKTC vatandaşı  zanlı 2’nin ise teminata bağlanmasını talep etti.

Huzurundaki şahadeti ve talebi değerlendiren yargıç Mine Gündüz, ileride görülecek davalarında hazır bulunmalarını temin etmek maksadıyla KKTC’de yasal statüsü sona eren zanlı 2’yi her ne şartlarda olursa olsun 2 ay’ı aşmayan bir süre hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderirken KKTC vatandaşı zanlı 1’in KKTC haricine çıkışının yasaklayıp 10 bin lira nakdi teminat yatırması, KKTC vatandaşı muteber 2 şahsın 100 biner lira şahsi kefalet senedi imzalaması ve haftada bir gün polise ispat-ı vücut etmesi şartıyla serbest kalması yönünde emir verdi. (MHA)