(28.09.2022…MHA)    İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alınması ve gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından başlayan kitlesel protesto gösterileri günlerdir sürüyor. Protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40’a ulaşırken, Gazimağusa’daki İran vatandaşları da bu yaşananlara sessiz kalmadı. Çok sayıda İran vatandaşı ve yerli halkın katılımı ile 18.00’da başlayan protestolar saat 20.00’e kadar sürdü. Kısa sürede her milletten katılım ile büyüyen protestoda birçok bayrak ve pankartlar açılırken, ’kadın, yaşam, özgürlük’ sloganları ile birlikte Masha Amini’nin fotoğrafları bulunuyordu.

İran’da direnen insanlarının sesini duyurmaya çalışan topluluk, “onları susturabilirler ama dünyayı susturamazlar” diyerek tüm dünyaya ‘sessiz kalmayın’ çağrısı yaptılar.

Şarkılar söylenip, protesto gösterilerinin ardından bilinçlendirmek amacıyla konuşma yapıldı. Yapılan konuşma şu yönde oldu:

“Anavatanımızda özgürlük için canını veren tüm masumları selamlamak, insanlığı savunmak ve ortak bir acıyı paylaştığımızı söylemek için burada toplandık. İranlı kadın ve kız çocuklarının haklarını savunmak ve tek yürek olduğumuzu söylemeliyiz.

Biz İranlılar şiddete karşıyız fakat acı çekiyoruz.  İsteğimiz, özgür bir insanın en basit talebidir. ‘Düşünce ve ifade özgürlüğü.’

Derdimiz başörtüsü değil. Derdimiz başörtüsünün sorunlu olması ve bundan kaynaklanan şiddet ve zulme karşı çıktığı için öldürülen kardeşlerimizdir.

Derdimiz ölen Neda’lar, Pouya’lar, Navid’ler ve Mahsalar’dır.

Derdimiz düşüncelerin zincirlenmesi, özgür olamayışımızdır.

Derdimiz, eşitsizliktir.

Acımız, ruhumuzda ve bedenimizde yatan, kelimelerle ifade edilemeyen bir acıdır. 

İran halkının sesini dünyaya duyurmak için buradayız.” (MHA)