Kıbrıs konut projelerini inceliyorsunuz, Kıbrıs emlak sektöründe yatırım düşünüyorsunuz. Peki hangi firmalara karşı dikkatli olmak lazım. İşte o liste...

Kıbrıs emlak sektörü 2004'ten sonra ikinci kez altın çağını yaşıyor.

Yatırımcının talebi yoğun. Bu talebe karşı, her geçen gün yeni inşaat firmaları, yeni konut projeleri katılıyor sektöre.

Her yerde fırsatlar, her yerde kampanyalar göze çarpıyor.

İşte bu süreç yatırımcı için avantajlarla birlikte, riski de beraberinde getiriyor.

Yine 2004 inşaat krizi dönemini hatırlayarak, çok daha dikkatli ve tedbirli olmak gerekiyor.

HANGİ İNŞAAT FİRMALARINDAN EV ALINMAZ?

- Projesini zamanında tamamlamayandan:

Bu başlık en çok karşımıza çıkan sorun kaynaklarından biri. İnşaat firması bir tarih veriyor. Fakat ucundan bir yaptırım olmadığı için kimi zaman olağanüstü sebeplerle, kimi zaman ise keyfi olarak teslimi uzattıkça uzatıyor. Hatta bu işi bir süre sonra alışkanlık haline getiriyor. O yüzden siz siz olun konut almayı düşündüğünüz inşaat firmasının geçmiş projelerine mutlaka bakın. Ne zaman başlamış, ne zaman bitecek demiş ve ne zaman teslim etmiş...

- Emlak ve inşaat sektöründe hoş anılar bırakmayandan

Kimi zaman görüyoruz ki hiç olmadık firmalara, çok ciddi paralar kaptıran konutzedeler oluyor. Onlar için genelde bile bile lades yorumu yapılıyor. işte bu duruma düşmemek için ilgilendiğiniz firmayı ve projeyi yatırım öncesi etrafa iyice sorun soruşturun. Kıbrıs Emlak Merkezi haberlerini mutlaka okuyun.

- Araştırdığınızda karşınıza hiçbir sonuç çıkmayandan

Sordunuz kimse bilmiyor, araştırdınız fakat hiç içerik yok. O zaman büyük bir soru işareti koyun kenara. Böyle bir durum ciddi bir risk demektir. Hatta yapacağınız yatırımı yüz binlerce lira olarak düşünürsek, çok ciddi bir kumar. Bu sektörde hizmet veren birçok güçlü ve güvenilir firmalar varken, bir maceraya girmek çok da akıl karı değil. Sizce birikiminizle böylesine bir kumar oynamaya değer mi?

- Koçanları teslim etmeyenden

Kıbrıs inşaat sektörünün yine en büyük sıkıntılarından biri bu. Proje öyle ya da böyle bitiyor, fakat koçan ortada yok. Yani tapu yok... Son yıllarda iyi müteahhit ile kötü müteahhiti birbirinden ayıran en önemli özelliklerden biri de bu. Zamanında koçanların teslim edilmesi. O yüzden bir kez daha vurgulayalım, firmanın geçmişini iyi bilmek çok çok çok önemli.

- Altyapı ve malzeme kalitesine önem vermeyenden

Maalesef sıkça karşılan bir durum bu. Sanmayın sadece küçük müteahhitler böyle yapar, maalesef markalı konut projesi ürüten firmalardan da çok ciddi sıkıntılar geliyor bu konuda. Yüksek fiyata sattıkları projelerde kullandıkları malzemeler, birkaç yıl sonra auta çıkıyor. Altyapı ve yalıtıma önem verilmediği için, güzelim evler rutubetten yeşeriyor. Bir firmadan ev almadan önce, gidin eski projelerini yerinden inceleyin. Hatta o projede oturanların kapısını çalın, bir kahvesini için, fikirlerini alın.

- 3 boyutlu çizimle, inşaatın son hali birbirini tutmayandan

Yerinde gidip görünce dikkat etmeniz gereken bir detay da bu, projenin son hali. Maalesef çizilenle ortaya çıkan proje, kimi inşaat firmalarında her zaman farklılık gösteriyor. Hem de çok ciddi farklılıklar. Bunun Türkçe meali şu, satılanla ortaya çıkan aynı olmuyor. Bu da dikkat edilmesi gereken başlıklardan birisi.

- Aradığınız zaman ulaşamadığınızdan

Bir inşaat firmasından ev alacaksanız mutlaka gidin, yerinde ziyaret edin. Patronuyla da tanışın hatta. Sonra acele etmeyin, birkaç kez satış temsilcisini veya patronu arayın. Bakalım ulaşabiliyor musunuz? Daha bu süreçte iletişiminiz kopuyorsa, sonrasını düşünün.

- Sırf para kazanmak için inşaat işine girenden

Bu tür firmalar yok mu, var... Bugün kazancı bol diye inşaat sektöründe, yarın bahis işine de girebilir, turizme, eğitime de. Yani bugün var, yarın yok olabilir. O yüzden bu işi kendine meslek edinen firmalarla yola çıkmak, uzun vade için daha güvenli olabilir.

- Sermaye gücünden şüphe duyulandan

İnşaat firmasının sermayesi, sizin yatırım yapacağınız projenin geleceğini direkt etkiler. Eğer firmada bir sıkıntı şüphesi varsa, dikkat. Çünkü çıktığı yolu tamamlayamayabilir, projeniz yarım kalabilir. Hem KKTC'de, hem de Türkiye'de böyle örnekler çok yaşandı. Mağdur sayısı on binlerle anılıyor. O yüzden sermaye gücü kritik bir detay.

- Uzun vadeli teslim tarihi verenden

Sermaye gücünü anlayabileceğiniz bir başlık da bu aslında, uzun vadeli teslim tarihi. Bir proje 1 yılda, 2 yılda tamamlanabilecekken, 4-5 yıl süre veriliyorsa, oturup düşünmek lazım. Muhtemelen satıştan gelecek para ile bu proje tamamlanacak ya da pek tamamlanma niyeti yok.

- Vaadlerle yola çıkandan

Son dönemde birçok yatırımcının aldandığı başlıklardan biri bu. Gittikleri görüşmede inşaat firmasını veya proje detaylarını incelemek yerine, onlara karşı sunulan vaadlerle ilgileniyorlar. Şuraya üniversite gelecek, buraya şu proje gelecek, bu bölge çok değerlenecek vs... Yine siz siz olun, vaadleri de dinleyin, fakat dikkatinizin dağılmasına fırsat vermeyin. Sizin önceliğiniz -cek -caklar değil, firma ve projeyi iyi analiz edip, doğru karar vermek.
KAYNAK: Emlak Kıbrıs