Interrail maliyeti, interrail hayali kuran herkesin merak ettiği konuların başında geliyor. Arkadaş gruplarında da sıkça sorulan sorulardan biri olan maliyet mevzusu son zamanlarda bayağı popüler konumda.

Maliyet ile ilgili olarak söyleyebileceğim en doğru söz, maliyetin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğidir. Bu açıklamayı yaptığımıza göre yavaş yavaş hesaba geçebiliriz.

Hesaplama yaparken maliyeti, “interrail öncesi zorunlu harcamalar” ve ”interrail süresince yapılacak harcamalar” olarak ikiye ayırabiliriz.
Interrail öncesi zorunlu harcamalar şu şekilde:

Pasaport: 207 tl (bir yıllık)
Vize: 214 tl
Fotoğraf: 15 tl
Fotokopi ve dosya-evrak masrafları: 20 tl
Gidiş-dönüş uçak bileti: 500 tl
Interrail bileti: 265 € * 2,72 = 722 tl (10/22 global pass)
Çanta ve diğer alışveriş masrafları: 200 tl

TOPLAM: 1878 tl
Gelelim interrail süresince yapılacak harcamalara:

Buradaki harcamanız aslında tamamen size bağlı. Ben burada yazdığım her giderin altına açıklamasını da yazacağım. Siz de kendinize göre onu konfigüre edersiniz.

Hostel gideri: 22*20=440 €

Eğer hostelde değil de sokakta kalırsanız bu masraftan kurtulabilirsiniz ancak bu tercihe saygı duymakla beraber tavsiye etmiyorum. Bunun birden fazla nedeni var. Birincisi her gün ortalama 10-15 km yol yürüyeceğinizi varsayarsak duş almak ve dinlenmek için hostelde kalmalısınız. Aksi takdirde yolculuğunuz sizi çok zorlayabilir. İkincisi, güvenliğinizi sağlamak isteyeceksiniz. Üçüncüsü parklarda yalnız başınıza yatmaktansa sizin gibi onlarca seyyahın bulunduğu bir hostelde kalarak yeni insanlarla tanışabilir, onların hikayelerini dinleyebilir ve fazlasıyla eğlenebilirsiniz. Hostel fiyatları da 15 € ile 35 € arası değişiyor. Ortalama değer aldım.

Yemek masrafları: 300 €

Bir gün sadece marketten, bir gün market + fast food, üçüncü gün de market+yöresel yemek şeklinde bir yemek planınız olduğunu düşünürsek; 5€ + 10€ + 25 € = 40 € bu bizim üç günlük yemek masrafımız. Bunu 22 güne yaydığımız zaman 293 € yapıyor. Ben düz hesap 300 € dedim.

Tren Rezv. ve Supp. masrafları: 50 €

Arkadaşlar eğer tren meselesini anlarsanız tek bir euro dahi vermenize gerek yok. Siz daha hızlı olan treni seçer ve ek ücret öderseniz lafım yok ancak elinizin altında böyle nimet bir grup (Interrail Türkiye) olduğu halde trenlere gereksiz yere para öderseniz üzülürüm.

Müze giriş masrafları: 100 €

Müzelerin fiyatları 15-25 € aralığında değişiyor. 5-6 müze vs. gezdiğinizi varsayarak 100 € hesap çıkardım. Eğer müze gezmezseniz bu masraftan da kurtulursunuz.

Toplu taşıma masrafları: 30 €

Bazı şehirlerde toplu taşımaya ihtiyacınız olmayacak (örn; Prag), bazılarında kaçak bineceksiniz (örn; Roma) ama bazılarında mecbur bilet alacaksınız (örn; Barcelona).

Eğlence masrafları: 375 €

5 gece pub crawl yaptığınızı, 5 gece bara-diskoya gittiğinizi, 5 gece de arkadaşlarla içtiğinizi varsayarak bu masrafı çıkardım:
(5*30)+(5*30)+(5*15)= 375 €

Tabi eğer alkol kullanmıyorsanız bu masraftan da kurtulursunuz. Ayrıca dileyenler bu hesaba Amsterdam giderlerini ekleyebilirler.

Göze gelmeyen masraflar: 100 €

İçtiğiniz suyun-kolanın, yediğiniz çikolatanın parası.

TOPLAM: 1395 € *2,72 = 3795 tl
Şimdi de interrail öncesi ve sonrası olarak ayırdığımız masraflarımızı toplayalım:

1878 tl + 3795 tl = 5673 tl.

Burada karşımıza çıkan para ile 22 gün boyunca krallar gibi de yaşamıyorsunuz, derviş gibi perişan da olmuyorsunuz.
Son tahlilde, en başta söylediğimi tekrarlamak istiyorum: maliyet kişiden kişiye çok farklılık gösterir.