Elmalı, yönetim kurulunun aldığı eylem kararının 6 günlük sürede okullarda ortaya çıkacak pozitif/temaslı öğrenci-öğretmen sayısının artmasını önlemek ve sınavların yüz yüze yapılmasına imkan yaratmak için olduğunu ifade etti.

Elmalı yaptığı yazılı açıklamada, okulların açıldığı Eylül ayından beri, eğitimin yüz yüze devam edebilmesi için öğretmenlerin, okul idarelerinin, velilerin ve öğrencilerin büyük bir özveri ortaya koyduğunu belirterek, sendikanın önlemlerin alınması, gerekli kısıtlama ve denetimlerin yapılması için hükümeti, Sağlık ve Eğitim Bakanlığını uyarmasına rağmen yetkililerin üzerine düşeni yapmadığını savundu.

Yeni yıl kutlamalarının kamu okullarında kısıtlandığını ancak restoran, cafe, bar ve gazinolarda herhangi bir kısıtlama, denetim yapma gereği duyulmadığını öne süren Elmalı, ülkede test ve aşı kontrolünün neredeyse hiç yapılmadığını iddia etti.

Bu durumun hem toplum içerisinde hem de okullarda pozitif-temaslı vaka sayısında büyük bir artışın ortaya çıkmasına yol açtığını ifade eden Ozan Elmalı, şöyle devam etti:

“23 Aralık Perşembe günü okullarımızda 700 civarı temaslı, 216 pozitif öğrenci sayısı varken, bu sayı dün itibarıyla 1300 civarı temaslı, 500 civarı pozitif öğrenciye ulaşmış, 38 sınıf kapatılmıştır. Vaka sayılarındaki büyük artışa rağmen bakanlık yetkilileri okullarda hala eğitimin sürdüğünü iddia etmektedir.”

Okullarda idareci ve öğretmenlerin gece yarılarına kadar test kontrolü ve pozitif/temaslı takibi yaparak, eğitimin yüz yüze devam etmesini sağladığını belirten Elmalı, “Diğer sektörlerde yeterli denetim ve sorgulamanın yapılmayışına göz yumulmasının nedeni nedir?” sorusunu sordu.

“Belli ki amaç diğer sektörlerin açık kalması için okulları açık tutmaktır"

“Sayın Eğitim Bakanı diyor ki ‘Okullar kapanırsa tüm sektörler kapanır’” diyen KTOEÖS Başkanı Elmalı, “Belli ki amaç diğer sektörlerin açık kalması için okulları açık tutmaktır” iddiasında bulundu. Elmalı, şunları belirtti:“Ekonominin çarkları dönsün diye öğretmen ve öğrenciler ateşe atılmaktadır. Her gün onlarca öğretmen ve öğrencilerimiz pozitif olmakta veya temaslı duruma düşmektedir. SayınBakanın dediği gibi hastalığın kaynağı okul değilse denetimin yapılmadığı diğer sektörlerdir. İdareci, öğretmen ve öğrencilerimizin hükümet edenlerin yanlış kararlarının kurbanı olmalarına izin vermeyeceğiz.”

Akademik takvime göre ortaokul ve liselerde 13 Ocak Perşembe itibarı ile I. Dönem sonu sınavları başlayacağına işaret eden Ozan Elmalı, şu ifadeleri kullandı:

“Okullarımızda mevcut temaslı ve pozitif vaka sayılarının gittikçe artacağı öngörümüzü, bu konuda tedbir alınması gerektiğini Eğitim Bakanlığı yetkililerine 24 Aralık ve 3 Ocak tarihlerinde yazılı olarak iletmemize rağmen uyarılarımız görmezden gelinmiştir. Gelinen noktada bazı okullarımızda okul içi bulaş artmış, kaos büyümüştür.”

Yönetim kurulunun aldığı karar doğrultusunda Eğitim Bakanlığı’na, sınavların sağlıklı ve verimli yapılabilmesi için sınavların başlayacağı güne kadar, eğitime ara verilmesi gerekliliğini ilettiklerini ifade eden Elmalı, bu talebin göz ardı edildiğini ileri sürdü.

Bu tavrın bakanlık yetkililerinin eğitim gailesinde olmadıkları gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkardığını savunan Elmalı, şunları belirtti:

“Kamu okullarındaki öğretmen ve öğrencilere yapılan üvey evlat muamelesi kabul edilebilir değildir. Özel okulların sağlık endişesi gerekçesi ile on-line eğitime geçme kararı kabul görüp saygıyla karşılanıyorken, aynı endişeyi taşıyan bizlerin kararı tepkiyle karşılanmıştır. Bu ayrımcılığın nedeni nedir?”

7 Ocak-13 Ocak tarihleri arasındaki 4 eğitim gününü öğretmenlerin on-line olarak sürdüreceğini yineleyen Elmalı, yönetim kurulunun aldığı eylem kararının 6 günlük sürede okullarda ortaya çıkacak pozitif/temaslı öğrenci-öğretmen sayısının artmasını önlemek ve sınavların yüz yüze yapılmasına imkan yaratmak için olduğunu ifade etti.

Alınan on-line eğitim kararının kamuoyuna, “Okullar kapatılıyor” şeklinde lanse edilme çabasının art niyetli olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirten Elmalı, velilere, öğrencilere, öğretmenlere, kamusal eğitime sahip çıkmaları çağrısı yaptı.