RES-BİR yayınlamış olduğu basın bildirisinde Maliye Bakanlığı ve Hükümetin yasanın emrettiği tüzüğü çıkarıp gerekli çalışmaları yaparak işletmelerin haksız yere vergilendirilmelerinin ve sermayelerinin eritilmesinin önüne geçilmesini üyelerimiz ve iş dünyası adına talep etti.

Bildirinin tamamı şu şekildedir;

Son yıllarda yaşanmakta olan ve içinde bulunduğumuz yılda zirveye ulaşan yüksek enflasyon, işletmelerimizin sermayelerini eritmektedir. Vergi Yasalarımızın güncellenmemesi nedeniyle birçok sabit kıymetimizi bilançolarımızda maliyet değerinden göstermek zorunda kalmaktayız. Bu da bir taraftan haksız yere vergilendirilmemize neden olurken diğer taraftan bilançolarımızın gerçek değerleri yansıtmasını engellemektedir.

      27/1977 Sayılı Vergi Usul Yasası’nın211. Maddesine 2015 yılında ilave edilen Enflasyon Düzeltmesi ve Yeniden değerlemeyle alakalı 211(A) maddesinde ‘fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100 (yüzde yüz)’den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10 (yüzde on)’dan fazla olması halinde, kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir ve kurumlar vergisi yükümlüleri malî tablolarını enflasyon düzeltmesine tâbi tutarlar. ’denilmektedir. Enflasyon düzeltmesi ve yeniden değerlemeye ilişkin usul ve esaslarınsa, Maliye İşleriyle Görevli Bakanlıkça hazırlanacak, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete ’de yayımlanacak bir tüzükle düzenleneceği belirtilmektedir.

        Ne yazık ki ilgili madde yasaya 2015 yılında ilave edilmesine rağmen bugüne kadar yasanın emrettiği tüzük çıkarılmamıştır.

       2020 yıllık enflasyon %15.3 ,2021 yıllık enflasyon %46.09 ve  haziran sonuna göre 2022 enflasyonu %56.76 olmuştur. 15.3+46.09+56.76=118.15 görüldüğü gibi 2020 yılı başından bugüne kadarki kısım bile yasanın şartı olan son üç yıldaki %100 oranını aşmıştır. O nedenle Maliye Bakanlığımızı ve Hükümetimizi bir an önce yasanın emrettiği tüzüğü çıkarıp gerekli çalışmaları yaparak işletmelerimizin haksız yere vergilendirilmelerinin ve sermayelerinin eritilmesinin önüne geçilmesini üyelerimiz ve iş dünyası adına talep ederiz.

VERGİ USUL YASASI

( 13/1980, 24/2015 ve 50/2017 sayılı Değişiklik Yasaları ile değiştirilmiş

ve birleştirilmiş şekliyle )

Enflasyon Düzeltmesi ve Yeniden Değerleme Oranı

24/2015

211 A.

(1)

Kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi yükümlüleri fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100 (yüzde yüz)’den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10 (yüzde on)’dan fazla olması halinde malî tablolarını enflasyon düzeltmesine tâbi tutarlar. Enflasyon düzeltmesi uygulaması, her iki şartın birlikte gerçekleşmemesi halinde sona erer. Bakanlar Kurulu, Resmi Gazete’de yayımlayacağı bir Kararla %100 (yüzde yüz) oranını %35 (yüzde otuzbeş)’e kadar indirmeye veya tekrar yasal seviyesine kadar yükseltmeye, %10 (yüzde on) oranını ise % 25 (yüzde yirmibeş)’e kadar yükseltmeye veya tekrar yasal seviyesine kadar indirmeye yetkilidir.

(2)

Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet Planlama Örgütü tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Genel Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran, Maliye İşleriyle Görevli Bakanlıkça Resmi Gazete’de ilan edilir.

(3)

Enflasyon düzeltmesi ve yeniden değerlemeye ilişkin usul ve esaslar, Maliye İşleriyle Görevli Bakanlıkça hazırlanacak, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle düzenlenir.