Tatlısu Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlene Ot Kültür Festivali’nin 3’üncüsü bugün köy meydanında yer aldı.



Festivalde yapılan konuşmalarda doğada yetişen otların tüketilmesinin sağlıklı bir beslenme şekli için son derece önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Doğadan ve doğal beslenme alışkanlığını yaymak amacıyla gerçekleştirilen Tatlısu Ot Kültür Festivali’nin 3’üncüsü köy meydanında düzenlendi.Festival saygı duruşunun ardından İstiklal marşının okunmasıyla başladı.Daha sonra Tatlısu Belediyesi Halk Dansları topluğu ile Obüs Show gösterisi yer aldı.

Tatlısu Belediye başkanı Hayri Orçan açılışta yaptığı konuşmada kimyasal ve sentetik gıdaların tüketildiği, kanser vakalarının arttığı günümüzde  50, 60 yıl öncesindeki doğadan beslenme şekline dönmek ve sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapmak için söz konusu festivali düzenlediklerini kaydetti.

Kültür ve sanata büyük önem verdiklerini de söylenen Orçan, festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.



Uluslar Arası festivaller Birliği Başkanı Atilla İpek de birlik olarak KKTC’deki festivaller ile iyi bir işbirliği içerisinde olduklarını kaydederek ülkedeki belediyelere ellerinden gelen desteği yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de Tatlısu’nun hem harnup festivali hem de ot festivali ile doğaya çağrı yaptığını söyleyerek, doğanın eskisi kadar cömert olmadığını ifade etti.





Kaybolmaya yüz tutan değerlerin korunması gerektiğini söyleyen Şahali, küresel ısınmanın arttığı günümüzde herkesin doğaya ve çevreye karşı daha duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu da doğadan yetişen bitkilerin tüketilmesinin önemine değinerek, geçmişte olduğu gibi günümüz de de doğadan beslenmenin yeniden canlanması gerektiğini dile getirdi.

Doğal ve doğadan beslenmenin yeniden gündeme gelmesi için ellerinden gelen katkıyı yapacaklarını ifade eden Ataoğlu, fetivale katkı koyanlara teşekkür etti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de 20 yıl önce Tatlısu da okul müdürü olarak görev yaptığını anımsatarak, beldenin o günlerden bugünlere çok geliştiğini ve güzelleştiğini anlattı.

Ülkeye, toprağa ve değerlere sahip çıkarak bugünlere gelinildiğini dile getiren Özyiğit, bakanlık olarak kültürel etkinliklere daha fazla katkı koymaya çalışacaklarını söyledi.

Başbakan Tufan Erhürman da “Tatlısu’ya ger geldiğinde hep bir şiirin dizesi aklıma düşer, “başka bir türlü bir şey benim istediğim” diye başlayan bir şiir, gerçekten Tatlısu başka türlü bir şey yapabileceğimizin, yapmanın imkan dahilinde olduğunun ispatı gibi karşımızda duruyor her zaman” diyerek, ot festivalinin başka türlü doğal beslenmenin, mutfak ve gastronominin mümkün olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bölgede gerçekleştirilen Arkeolojik kazılara belediye başkanı Orçan’ın destek verdiğini ve bunun da beldenin turizm açısında gelişmesine katkı sağladığını vurgulayan Başbakan Erhürman, Mini Kıbrıs Müzesi ile bölgeye turist çekilidğini kaydetti.

Başbakan Erhürman,  alternatif turizminden yaygın bir şekilde küçük işletme ve köylülerin de kazanabileceğini söyleyerek, gastronomi turizmi de bunlardan biri olduğunu belirtti.





Başbakan Erhürman, “Tatlısu da tarih var Tatlısu da doğa var kültür var gastronomi de iyi Tatlısulular da burada varlar  var üretiyorlar başkanlarıyla birlikte çalışıyorlar” diyerek konuşmasını tamamladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da “her yıl burada ot la başlayıp harnupla bitiriyoruz her ikisi de bize doğanın bize bahşettiği değerler bu çok güzel bir zenginlik bunun değerini bilmek ve yaşamımızın bir parçası haline getirmek yönünde yapılan gayretler beni mutlu kılıyor” dedi.

Sağlıklı beslenmenin daha az et ve daha çok ot tüketmekten geçtiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, söz konusu beslenme alışkanlığının yaşam biçiminin bir parçası haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı “bizim başka bir kültürümüz de var biz mangalı da severiz, ondan da kolay kolay vazgeçmeyiz, ama gerçekten enginarı soframızdan eksik etmezsek karaciğerimize büyük iyilik yaparız, ayrelliyi sofralarımızdan eksik etmezsek sağlığımıza çok ciddi katkılar yaparız” dedi.



Doğanın bahşettiği bitkilerden yararlanılması ve sağlıklı beslenmenin altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, “bunu da yaşama geçtiğinin takipçisi olmamız gerekir, doğamızı tahrip ediyoruz yaptığımız bazı yanlışlar var, dolaysıyla yeni bir koalisyon oluştu yeni bir vizyon oluştu, hep birlikte doğamıza sahip çıkmak kültürümüze sahip çıkmak demektir, geçmişimize sahip çıkmak geleceğimizde kurtarmak demektir, daha ota dayalı bir beslenme sağlığımıza sahip çıkmak demektir” şeklinde konuştu.



Konuşmaların ardından festival doğada yetişen otlardan yapılan çeşitli yemeklerin ikram edilmesiyle devam etti.

Festivale katılan vatandaşlar da doğada yetişen otlardan yeterince yararlanılmadığını kaydederek, özellikle yeni neslin bu otları tanımadığı ve yeterince tüketmediğini kaydettiler.