(29-06-2022…MHA)   Türkiye Cumhuriyeti’nin hibe etmiş olduğu 2 adet 25 megavatlık mobil jeneratör (seyyar jeneratör) bugün Star-In gemisi ile Mağusa Limanı’ndan adamıza geldi.

Gemiyi karşılamak üzere, Başbakan Ünal Üstel, Maliye Bakanı Sunat Atun, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Atağlu ve yetkili kişilerin de bulunduğu limanda açıklamalarda bulundular.

Başbakan Üstel açıklamasında; UBP-DP- YDP koalisyonu olarak ülkede yaşanan yaz mevsimin gelmesi ile artan elektrik kesintilerini ve enerji açığını ortadan kaldırmak adına yapılan görüşmelerde, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye 2 adet 25 megavatlık seyyar jeneratör hibe ettiğini ve toplamda 50 megavat olan bu iki jeneratörün enerji açığımızı karşılayacağını kaydetti.

ANAVATAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ YANIMIZDADIR

Başbakan Üstel; Türkiye Cumhuriyeti’nin yanımızda olduğunu, bu iki jeneratörü bize hibe ettiklerini ve hiçbir ücret talep etmediklerini, bu portatif jeneratörlerin 10 gün içerisinde devreye gireceğini söyledi.

Ayrıca yakıt problemleri ile ilgili de çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Başbakan Üstel, “Yapılan mali protokol anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti işbirliği ile bu enerji açığını ortadan kaldırdıktan sonra, zaman zaman duyduğumuz yakıtta yaşanan sıkıntıları halkın gündemine getirmemek için biz çalışmalarımızı yaptık, kısa bir zaman sonra bu sıkıntılar da gündemden kalkacak.” dedi. 

Elektrik fiyatlarının sürekli artmasının nedeninin sorulması üzerine bu konuya açıklık getirmek için de bir açıklama yapan Başbakan Üstel, bu konuyu 3 sebep ile açıkladı. Dünyada yaşanan ve halen sürmekte olan pandemi sürecinin, enflasyon ve dövizde yaşanan dalgalanmaların ve Rusya-Ukrayna savaşının çıkması ile enerjide oluşan büyük sıkıntının meydana getirdiği maliyetlerin akaryakıta yansımasıyla birlikte, bu maliyetlerle üretilen enerjinin de halka yansımasından başka alternatif olmadığını kaydeden Üstel, “Halkımız elektriği kullanırken daha bilinçli ve tasarruflu olmalı, aksi takdirde bu sıkıntıların devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Maliye Bakanı Sunat Atun ise konuşmasına, “Sn. Başbakanımızın liderliğinde UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti enerjiye öncelik vermiştir.” sözleri ile başladı.

Aralık ayında yapmış oldukları anlaşmaya müteakip KKTC’ye Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığına bağlı olan EÜAŞ tarafından bedelsiz olarak kullanıma yönelik olarak bu jeneratörlerin verildiğini kaydeden Atun, uzun süredir bugüne kadar ulaşan 3 ana sorunun olduğunu da ekledi.

Bu 3 sorunu; üretim yetersizliği, akaryakıt teminindeki sorunlar ve elektrik kurumunun içerisinde bulunduğu finansal sorunlar olarak kaydeden Atun, hükümetin Sn. Başbakan Üstel’in liderliğinde ve karalılıkla her 3 soruna da kalıcı çözümler getirmekte kararlı olduklarını belirtti.

Bu sene içerisinde elektrik enerjisinde oluşan bunalımdan çıkılacağını kaydeden Atun, gelen jeneratörlerin hem motorin hem de doğal gaz çevrimli olduğunu, dolayısıyla ülkede elektrik üretimine yönelik olarak doğal gaz kullanımını da açmış bulunduklarını söyledi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Atağlu’da gerçekleştirdiği konuşmasında, gelen jeneratörler sayesinde ülkede oluşan enerji açığının kapanacağını belirtirken Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a ve yetkili tüm mercilere teşekkür etti.

(MHA)