Ankara’dan Lefkoşa’nın güneyindeki Makarios Hastanesi’ne getirilen SMA hastası Asya bebeğin, gen tedavisine başlamadan önce gerekli tetkiklerin yapılması amacıyla özel bir odaya alındığı ve testlerin olumlu yönde çıkması halinde, tedaviye başlanacağı öğrenildi.

Sabah saatlerinde, ambulans uçakla Türkiye’den Yunanistan’a, ardından da Larnaka Havaalanı’na getirilen Asya bebek ve ailesi, saat 12.00 sıralarında Güney’deki Makarios Hastanesi’ne ulaşmıştı.

Bir süredir ailesiyle birlikte Ankara’da bulunan ve “kas kaybı” tedavisini ücretsiz bir şekilde almak adına TC vatandaşı yapılan Asya bebek, ‘esas ilaç’ olarak bilinen Zolgensma ilacını almak ve “gen tedavisine” başlamak için, ülke geneline yayılan kampanyalardan 2.4 milyon Dolar’ın birikmesini bekliyordu.

Bu sırada, oluşan kamuoyu ve Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda, 24 Eylül günü Kıbrıs Rum Sağlık Bakanı Mihalis Hacipandelas, Asya bebeğin tedavisi için gerekli gen tedavisinin yapılabilmesini sağlayacak ilacın siparşinin verildiğini, ilacı üreten şirketin ilacı teslim etmeye hazır olduğunu açıklamıştı.