Dün ve bugün ikisi ECR (Avrupa Muhafazakârları ve Reformcular) ve biri EPP (Avrupa Halk Partisi) tarafından olmak üzere üç değişiklik kabul edildi.
Kararda ayrıntılı olarak, "Türkiye'nin Maraş’taki yasadışı faaliyetlerini kınamaktadır", Türk Hükümeti'ni bu kararı tersine çevirmeye ve tek taraflı eylemlerden kaçınmaya, Avrupa Konseyi'ni tek taraflı ve yasadışı eylemlerine karşı birleşik konumunu sürdürmeye çağırmaktadır. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin himayesinde Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için Türkiye'nin yasadışı eylemlerine tepki olarak harekete geçmek ve ağır yaptırımlar uygulamak, daha fazla yaptırımların ancak diyalog, samimi iş birliği ve sahada somut ilerleme yoluyla önlenebileceğini hatırlattı ve müzakerelerin bir an önce başlaması çağrısında bulundu. 

 Türkiye'nin Maraş’taki yasadışı faaliyetlerini, özellikle “kısmi açılımı” kınamaktadır. Yeni bir olayın yaratılmasının karşılıklı güveni ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm olasılığını zayıflattığını, sahadaki durumu olumsuz yönde değiştirdiğini, bölünmeyi daha da kötüleştirdiğini ve Kıbrıs'ın kalıcı bölünmesini bütünleştirdiğini vurguluyor. Yukarıda belirtilen BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olarak Maraş’taki mevcut durumdaki herhangi bir değişiklik konusundaki uyarısıdır.
BM MYK'nın yakın tarihli bir çağrısına göre, Türk hükümetini bu kararı tersine çevirmeye ve adada daha fazla gerilime neden olabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınmaya çağırırken, Türkiye'yi Kıbrıs'tan askerlerini geri çekmeye ve geri dönmeye çağırısı yapıyor. Maraş bölgesini BM Geçici İdaresi'ne bağlı yasal sakinlerine UNSCR 550 (1984) uyarınca ve yasadışı yerleşim politikasıyla adadaki demografik dengeyi değiştiren herhangi bir eylemden kaçınmaktır. Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorununun çözülmesinden sonra AB müktesebatının ada genelinde uygulanması gereğini de vurguluyor.
AP, " Başlıca Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye arasındaki çatışmaya kalıcı bir çözümün ancak iyi niyetle ve uluslararası hukuka uygun olarak diyalog, diplomasi ve müzakerelerle bulunabileceğine inanıyor ve Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözümün bölgedeki her ülkeye fayda sağlayacağına olan inancını yeniden teyit ediyor. Avrupa Konseyi'ni, Türkiye'nin tek taraflı ve yasadışı eylemleri konusundaki birleşik konumunu sürdürmeye, harekete geçmeye ve Türkiye'nin yasadışı eylemlerine cevaben ağır yaptırımlar uygulamaya çağırıyor ve başka yaptırımların ancak diyalog, samimi iş birliği ve iş birliği yoluyla önlenebileceğini hatırlatıyor. 
AP, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin 2017'de altı maddesi altında ve konferansın sonunda ulaşılan yakınlaşmalar Crans-Montana'da müzakerelere kaldıkları yerden devam etmesi çağrısının altını çiziyor ve bunun iki liderin 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Bildirisi temelinde yapılması gerektiğini vurguluyor, 30 Haziran 2017'de BM Genel Sekreteri'nin En üst düzeydeki Türk makamlarının iki devletli çözümü desteklemesinden üzüntü duyuyor ve Türkiye'yi BM Genel Sekreteri'nin itirazına somut bir taahhütte bulunmaya çağırıyor.
Uluslararası hukuka ve AB müktesebatına uygun olarak ve Birliğin kurulduğu ilkelere saygı temelinde BMGK kararlarında tanımlandığı gibi, uluslararası tüzel kişiliğe, egemenliğe ve vatandaşlığa ve iki toplum arasında siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyona dayanan adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüme olan desteğini belirtiyor. 

Maraş’ın yasadışı açılımının bölgedeki mülkün statüsünü değiştirmeyi amaçladığı ve böylece ilgili SAIE kararlarında tanımlanan Maraş’ın, geri dönüş beklentilerini baltaladığı ya da Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm getirdiği endişesini dile getiriyor. 
Türkiye'yi, Maraş’a yasal sakinleri dışındaki kişilerle yerleşmekten kaçınmaya veya yasal sakinlerinden askeri işgal altında mülklerine dönmelerini istemeye çağırıyor.
BM himayesinde üzerinde uzlaşılan bir temelde doğrudan görüşmelerin, adayı ve halkını yeniden birleştirecek ve diğer şeylerin yanı sıra Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açacak bir çözüme ulaşmak için tek seçenek olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri himayesinde Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için müzakerelerin bir an önce başlatılması çağrısında bulundu.
Ayrıca çevre koruma ve ekonomik kalkınma hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum toplumlarını barış ve istikrar arayışlarında destekliyor ve Komisyonu, uzlaşmayı teşvik eden ve altyapıyı iyileştiren projeleri desteklemek amacıyla Kıbrıs Türk toplumuna yardımcı olmak için ikinci yıllık eylem planını derhal uygulamaya çağırıyor. Özellikle, vatandaşlar ve eşitlik yoluyla sürekli ve artan desteğine çağrılar, haklar ve değerler programı hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum toplumlarında sivil toplumun hem AB yardım programı aracılığıyla hem de daha yapısal olarak yeni çok yıllı mali çerçevenin bir parçası olacak.
Türkiye, Maraş’taki yasadışı faaliyetlerini tersine çevirecek AB'yi ve Üye Devletlerini, BM İyi Niyet Misyonuna bir temsilci atanması da dahil olmak üzere BM destekli müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasında daha aktif bir rol oynamaya ve Avrupa Parlamentosuyla ikna etme çabalarını koordine etmeye çağırmaktadır. 
Kıbrıs'ın toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineledi ve AB Üye Devletlerini, üçüncü ülkelerin Kıbrıs adasında Kıbrıs Cumhuriyeti dışında bir devleti tanımaya yönelik her türlü girişimine karşı çıkmaya çağırdı.
AP, "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın 15 Kasım 2020'de Maraş'a yaptığı ziyaret sırasında, çitlerle çevrili şehrin yasadışı yerleşimine yönelik Ankara yol haritasını ve Kıbrıs'ın kalıcı bölünmesine verdiği desteği açıkça ortaya koyan açıklamalardan ötürü üzüntü duymaktadır.”.
"Türkiye'ye, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik ve egemenlik haklarını daha da ihlal eden yasadışı arama sondajı gibi tek taraflı faaliyetlerde bulunmamaya yönelik çağrılar, deniz hukukuna aykırı olarak yeni kazalar yaratma tehdidinde bulunarak, maddi ve üzerinde uzlaşılan temelde kapsamlı bir çözüm beklentisi var ve bölgede iyi komşuluk ilişkilerini desteklemiyor. "
Avrupa Parlamentosu, Kıbrıs'taki BM Misyonunu Maraş'taki gelişmeleri izleme çabalarını hızlandırmaya çağırır ve Başkanına bu kararı Konseye, Komisyona, Komisyon Başkan Yardımcısı'na ve Birliğin Dışişleri Yüksek Temsilcisine iletmesi talimatını verir.  Oylama sonuçları yerel saat 16: 30'da açıklanacak.