Kıbrıs Rum yönetimi Mari’deki Evangelos Florakis deniz üssünü Fransa’nın kullanımına vermeye hazırlanıyor. Askeri işbirliği çerçevesinde Fransız yetkililer Kıbrıs’a gelerek deniz üssünde incelemeler yapacak. Fransa’yla askeri işbirliği çerçevesinde Rumlar, Baf’taki hava üssünü de Fransa’nın kullanımına açacak.


Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la Paris’te yaptığı görüşmede Fransız donanmasının Mari’deki Evangelos Florakis deniz üssünü kullanmasını önerdi. Macron öneriyi kabul etti, Fransız savunma bakanlığından askeri uzmanların incelemeler için Kıbrıs’a gitmesi talimatını verdi.

Rum Yönetimi Fransa’ya üs verme karşılığında 20 AB ülkesinin yer aldığı Avrupa savunma grubuna dahil olmak istiyor. Rum yönetimi AB’nin savunma grubuna dahil olmak için gelecek hafta başvuru yapacak.

2011 yılındaki patlamada tahrip olan üssün yeniden inşası ve modernizayonu için başlatılan çalışmaların 2020 yılında tamamlanmasıyla Fransa başta olmak üzere diğer AB üyesi ülkelerin de savaş gemileri bu üssü kullanacak. Rum Yönetimi Baf’taki Andreas Papandreu hava üssünü de Fransız savaş uçaklarına açacak.

Rum hükümet sözcüsü, Fransa cumhurbaşkanı Macron’un Kıbrıs sorununda etkin rol oynayacağına dair güvencenin yanı sıra Fransız Total şirketinin sözde Rum münhasır ekonomik bölgesindeki doğalgaz sondajlarına da destek sözü verdiğini açıkladı. Rum sözcü AB üyesi 7 Akdeniz ülkesinin toplantıları çerçevesinde Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Kıbrıs’a geleceğini duyurdu.