Kahramanmaraş'ta yerel saatle 04:17'de, 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, depremde şu ana kadar 76 kişinin hayatını kaybettiği, 440 kişinin yaralandığı belirtildi.

AFAD, sarsıntının merkez üssünün Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi oluğu ve depremin yerin 7 kilometre altında gerçekleştiği belirtildi.

Bu depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 66 artçı deprem gerçekleşti.

AFAD, Gaziantep Nurdağı'nda da Kahramanmaraş'taki depremin hemen ardından 6,4 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldiğini aktardı.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğu belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere iki adet uçak görevlendirildi.

Kızılay’dan kan bağışı çağrısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremden etkilenen şehirleri Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kilis olarak açıkladı.

Soylu, bütün Türkiye'de cep telefonlarının deprem bölgeleri dışında kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

"Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” diye konuşan Soylu, kargo uçaklarının sevkiyatlarının hazır olduğunu ekledi.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, hasarlı binalara girilmemesi, arama ve kurtarma ekipleri için yolların açık tutulması uyarısında bulundu.

Kınık aynı zamanda bütün Türkiye’de vatandaşları kan vermeye çağırdı.

Kınık, deprem bölgelerinden hastanelere sevkedilen vatandaşlar için ilerleyen saatlerde kan bağışına ihtiyaç olabileceğini aktardı.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, 17 kişinin hayatını kaybettiğini ve 30 kişinin yaralandığını duyurdu.

CNN Türk’te yaptığı açıklamada köylerden şu an için olumsuz bir haber gelmediğini aktaran Vali Ayhan, "Birinci önceliğimiz enkaz altındaki vatandaşlarımızın çıkarılması" dedi ve çalışmaların Haliliye merkez ilçesinde yoğunlaştırıldığını söyledi.

Ayhan, 18 binanın çöktüğünü de ekledi.

TRT Haber’e konuşan Adana Valisi Süleyman Elban ise Çukurova ilçesinde bir binanın tamamen yıkıldığını, AFAD ekiplerinin bu binaya sevk edildiğini belirtti.

Elban, en çok hasarlı binanın Çukurova ilçesinde olduğunu ve yolların arama-kurtarma ekipleri için boş tutulması gerektiğini vurguladı.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 65 binanın yıkıldığını, 7 kişinin hayatını kaybettiğini, arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.