(10-04-2022…MHA)  1. Mormenekşe Kültür, Sanat ve Üretici Şöleni bugün saat 10:30 itibarı ile gerçekleşti.

Kortej yürüyüşü ile başlayan şölen, mini dans gösterisi ardından kurdelenin kesilmesi ile açıldı.

Şölenin açılmasının ardından erken yaşta vefat eden Mormenekşe Çağdaş Kadınlar Derneği yönetim kurulu üyesi Hatice Öztüren anısına “Geriye Kalanlar” resim sergisi açılışı gerçekleşti.

Togay Menekşeli’nin sunuculuğu ile ilerleyen program, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından yapılan konuşmalar ile devam etti.

İlk olarak Mormenekşe Çağdaş Kadınlar Derneği Başkanı Hayriye Ertugay Tokyay bir konuşma gerçekleştirdi.

Tokyay konuşmasında, Mormenekşe Çağdaş Kadınlar Derneği ve MOR-DER olarak yapmış oldukları ilk etkinliğin verdiği mutluluk ve gurur ile 8 yıldır faaliyet gösteren derneklerinde kadının sosyal, kültürel ve ekonomik alanda daha da güçlenmesini hedefleyerek yapmış oldukları çalışmalarda kültür mirasını da gelecek nesillere aktarmanın ve birer kültür elçisi olmanın bilinci ile bu etkinliği gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Ardından Yeniboğaziçi Çocuk Belediyesi Başkanı Sevilay Öztemiz konuşmasında, “öncelikli temennim tüm halkımızın geçirdiği bu zorlu pandemi ve hayat pahalılığının sıkıntılarından uzaklaşıp güzel bir gün geçirmesidir” sözlerine yer verirken, kendisine bu fırsatı veren Mormenekşe Çağdaş Kadınlar Derneği’ne ve bu etkinliğin öncülüğünü yapan Yeniboğaziçi Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar’a teşekkür etti.

Yeniboğaziçi Belediyesi’nde bağlı olan Mormenekşe Köyü Muhtarı Saim Aytürk’te yaptığı konuşmasında şu sözlere yer verdi; “tüm dünya olarak zorlu günler geçirdik, fakat yüzdük yüzdük sonuna geldik. Mormenekşe Derneklerimiz ile gerçekleştirdiğimiz kültür sanat etkinlerinden biri olan 1. Mormenekşe Kültür, Sanat ve Üretici Şöleni’mize hoş geldiniz.”

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı sanatçısı Sn. Mehmet Ünal konuşmasında, aile mesleği olan ipek imalatçılığının Bursa’da durmasının üzerinden 30 yıl sonra kurdukları bir dernekle bu şekilde bir organizasyonla tekrar bu işe başladıklarını belirterek, hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti.

Ünal’ın konuşmasının ardından Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar Sn. Mehmet Ünal’a plaketini verdikten sonra konuşmasını gerçekleştirdi.

Zurnacılar, konuşmasında Yeniboğaziçi Belediyesinin festival ve turizm kenti olduğuna şu sözler ile dikkat çekti; “denizleri, sahilleri, ormanları, turizm tesisleri ve festivalleriyle, geriye kalan 7 köyde tarımsal alanda üretimleriyle ve bunları tanıtacak kültürümüzü gelecek nesillere aktaracak festivalleriyle ülke ekonomisine katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.”

Ardından Başbakan Faiz Sucuoğlu da konuşmasını gerçekleştirdi. Gerçekleşen festivallerin ticari alanda da katkı sağladıklarını belirten Sucuoğlu, stantlarda ürettiği ürünlerin satışlarını yapan üreticilere teşekkür ederken, bir diğer teşekkürü de Mormenekşe Çağdaş Kadınlar Derneği ve Yeniboğaziçi Belediyesi’nin hak ettiğini ekledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre yaptığı konuşmada, kültüre, sanata ve üretime verilmesi gereken önemi “bu faaliyetler ev ekonomisine, soyal ve aile yaşantımıza da büyük katkılar sağlamaktadır.” Sözleri ile vurguladı.

Yapılan konuşmalar ardından geçilen dans gösterileri ile şölen devam etti.

İlk olarak MOR-DER halk dansları ekibi bir gösteri gerçekleştirdi.

Daha sona Kuzey Kıbrıs Karadeniz Kültür Derneği (İskele) “Kuzeyin Yıldızları” ekibinin yaptığı horon gösterisi ardından da Gazimağusa Belediyesi Folklor Ekibi’nin dans gösterisi ile devam eden şölende renkli dakikalar yaşandı.

“Kıbrıs Kültür Evi” projesi kapsamında, Koza’dan İplik çıkarma makinesi kazanının tanıtımının ardından Jimnastik ekip gösterileri ve Grup Otantik, Mete Mutlu Balkıs’ın müzik grubu ve solo konserleri ile devam etti. (MHA)