Başbakan Ersan Saner bugün Cenevre’den arayarak Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la bir telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, Cenevre’deki Kıbrıs görüşmeleri, Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü’nün uygulanması üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.

Başbakan Saner, görüşme ile ilgili olarak bir açıklama yaptı ve “Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kovid-19 salgınını başarılı bir şekilde geride bırakması, yaşanan ekonomik sıkıntıların aşılması ve egemen, bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için kendilerine tam destek vermekte olduğunu” vurguladı.

Saner şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’la çok yararlı bir görüşme yaptık. Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kovid-19 salgınını başarı ile geride bırakması, yaşadığımız sorunların aşılması ve gelinen konjonktürde egemen, bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için hükümetimize, Devletimize tam destek vermektedir. Bunu sorgulamak veya bu konuda bazı belirsizlikler yaratmak doğru değildir. Sayın Oktay’la benim imza koyduğumuz geçtiğimiz hafta içinde Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan’ın imzası ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2021 yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması belirlediğimiz ortak hedefler doğrultusunda uygulanacak ve mutlaka ülkemiz için yararlı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bu protokol kapsamında Türkiye’den bütçemize gereken katkı sağlanmıştır. Ayrıca yine bu protokol kapsamında bulunan alt yapılarımızla ilgili çalışmalar da deva etmektedir. Anavatan Türkiye’nin desteği ile Mayıs ayından itibaren alt yapı çalışmaları başlayacak ve ülke kısa sürede adeta bir şantiyeye dönecektir. Önümüzdeki günlerde protokolün uygulanması ve çalışmaların ivme kazanması için gerekenler mutlaka yapılacaktır”.

Yapılan anlaşmada Türkiye KKTC'ye 2 milyar 250 milyon lira hibe verecek. Bet ofisi ve Casinolara ilişkin vergiler arttırılacak. Ayrıca 1 milyon lira Kredi yardımı yapacak. 800 milyon lira tutarındaki kısım KKTC bütçe açığı kapatılması, 200 milyon lira ise kamu sektörü için kullanılacak. (22.04.2021)