Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, ‘Denetim Yasası’ hakkında basın açıklaması yaptı.

Başbakan Ersan Saner ile birlikte dün yapılan Ankara ziyaretinin ardından ekonomik protokolün detaylarının görüşüldüğünü dile getiren Arıklı, “Esnafa can suyu olabilecek bir yardım ile karşı karşıyayız… Detayları Başbakan Ersan Saner, açıklayacaktır. Ancak, Bakanlık heyeti olarak ilerideki günlerde ilgili makamlarla görüşmek adına Ankara’ya tekrar bir ziyarette bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Elektrik fiyatlarını indirerek faturaları aşağıya çekmek için çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Ekonomi ve Enerji Bakanı Arıklı, “İlk yapmamız gereken kabloyla elektrik diğeri ise güneş enerjisi. Kabloyu getirmezseniz, güneş enerjisinden faydalanamayacaksınız. Güneş enerjisinden faydalanabilmek için arz güvenliğinden faydalanılması lazım.  Dün ilgili bakanlarla uzun uzun konuştuk. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla özel olarak ilgilendiğini söyledi. Ne pahasına olursa olsun kablolu elektriği getireceğiz ve güneşten faydalanacağız” dedi.

"Belediye çalışanlarına denetleme yetkisi vereceğiz"

Arıklı, 'Denetim Yasası' kapsamında 50 adet temel gıda mallarının denetlemesinin yapılacağını ve azami satış fiyatı koyacaklarını dile getirdi.

“Bu işin ticaretini yapan bir kesimin tepkisiyle karşılaşacağımızı biliyoruz” diyen Arıklı, alım gücünün giderek azaldığı bu dönemde, piyasanın ucuzlatılması gerektiğini belirtti. Ticaret Dairesi’nin ilgili makamlarla görüşeceğine dikkat çeken Erhan Arıklı, 2177 sayılı anayasa maddesi çerçevesinde, denetleme haklarının bulunduğunu ve ticaret yapanları iş birliğine çağırdı.

50 malın denetlenmesini sağlamak için ise Belediyeler Birliği ile görüşeceklerini söyleyen Arıklı, “Bütün belediye çalışanlarına denetleme yetkisi vereceğiz” ifadelerini kullanarak ilgili makamlar ile görüşüldükten sonra kuruluşlarla, sivil toplum örgütleriyle iş birliğine hazır olduklarını ancak karşı çıkmaları halinde, anayasanın verdiği tüm yetkileri kullanacaklarını dile getirdi.

1 Ocak tarihinde yürürlüğe giriyor"

Sanayi Sicil Yasası’nın ise 1 Ocak 2021 itibari ile yürürlüğe gireceğinin altını çizen Ekonomi ve enerji Bakanı Arıklı, “Bundan sonra bu yasanın gereği doğrultusunda sanayilerin çalışmalarını sağlayacağız. Sanayi sektörünün kapasitesini bilmiyoruz. Amaç dışı kullanılan, peşkeş çekilen, teşviklerinde düzenlenmesi gerekiyor. Bu yasayla düzelteceğiz” dedi.

"Akaryakıta zam gelmesinin önüne geçtik"

Akaryakıta zam yapılması gerektiğini de belirten Arıklı, Maliye Bakanı ile görüşerek, fiyat istikrar fonundan destek olarak, akaryakıta zam gelmesinin önüne geçtiklerini söyledi.

"Tüp gaza 5 ile 7 TL arası indirim"

Geçtiğimiz günlerde zam yapılan tüpün ise denetlemeye alındığını ifade eden Erhan Arıklı, 5 ile 7 TL arasında bir indirim yapılmasının mümkün olduğunu ve karşı çıkılması halinde, tüpün fiyatını bakanlığın belirleyeceğini belirtti.

Arıklı, “Bu kriz sürecini birlikte götürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"Devam ederlerse başlarını ezeriz"

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda büyük bir vurgun olduğunu tekrar yineleyen Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, iki tane ihalenin iptalini sağladıklarının altını çizerek “Hemen gereğini yaptık… Bir takım firmalara adeta kıyak geçiliyor… Yeni dönemin farkında değiller. Biz bu vurgunu önleyeceğiz. Bağıra Bağıra anlatmamıza rağmen hala eski alışkanlıklarına devam edenler adına gerekli soruşturmalar açılıyor. Gerekirse savcılığa başvuracağız” dedi.

"EL-SEN'i desteğe çağırıyoruz"

KIB-TEK'te artık vurgun olmayacağının sözünü veren Arıklı, “Bu alışkanlıklarına devam ederlerse, başlarını ezeriz. EL-SEN’i desteğe çağırıyor… Orada çalışanlarla derdimiz yok. Ben o vurgunun peşindeyim” ifadelerini kullandı.

"Maliyetin farkındayız"

İlaçların fiyatlarında da ciddi tutarsızlıklar olduğunu belirten Erhan Arıklı, Sağlık Bakanlığı ile bu konu hakkında konuştuklarını belirterek “Malların maliyetinin de farkındayız” dedi.