(25-08-2022...MHA)

Yurt dışından büyük oranda uyuşturucu madde ithal edileceğine dair 09.08.22 tarihinde alınan bir ihbar doğrultusunda teyakkuz duruma geçen Gazimağusa narkotik ve kaçakçılığı önleme Müdürlüğü ekipleri takdir edilecek büyük bir başarıya imza atarak Dolunay operasyonu olarak adlandırılan operasyonda 14.08.22 tarihinde sabah saat 03.30 da GKRY’ den gelip Beyarmudu kara sınır kapısından KKTC’ ye geçen Halil Güneyyeli yönetimindeki LM 224 plakalı araçta yaptığı aramada valiz içerisinde, Hint keneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan  ayrı ayrı 10 paket içerisinde 20 adet vakumlanmış paketler halinde 10 kilo 50 Gr. 10 Ml ağırlığında madde ve ayni valiz içerisinde iç içe vakumlanmış 2 naylon paket içerisinde Kokain türü uyuşturucu olduğuna inanılan 32 Gr. 490 Ml ağırlığında madde bulunarak araç sürücüsü H.G ve araçta yolcu olarak bulunan C.G suçüstü hali gereği tutuklanmış ve ayni gün çıkarıldıkları mahkemede haklarında üçer gün,  17.08.22 tarihinde 8 gün olmak üzere haklarında 11 gün tutukluluk emri temin edilmişti.

Tutukluluk süresi içerisinde sürdürülen tahkikatta zanlı H.G aleyhinde herhangi bir suç tespit edilememiş ve bugün itibarıyla serbest bırakılırken diğer zanlı konumundaki C.G bugün Gazimağusa kaza mahkemesinde “kanunsuz uyuşturucu madde ithal ve tasarruf” suçlamasıyla yeniden yargıç huzuruna çıkarılarak ileride görülecek davasında hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla 3 ay süreyle hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderildi.

Bugünkü duruşmada iddia makamı adına mahkemede hazır bulunan savcı İlhan Damdelen, olayla ilgili bilgi vermek üzere polis memuru Cüneyt Arkın’ ı tanık kürsüsüne çağırdı. Tanık polis yemin altında verdiği şahadetinde, zanlı C.G’ in yurt dışından yüksek miktarda uyuşturucu madde ithal edileceğine dair 09.08.22 tarihinde alınan bir bilgi ışığında ekip olarak teyakkuz duruma geçildiğini ve sürdürülen takip sonucunda 14.08.22 tarihinde saat 03.30 raddelerinde zanlının H.G yönetimindeki LM 224 plakalı araçla GKRY’ den gelip Beyarmudu kara sınır kapısından KKTC’ ye geçiş yaptıktan sonra aracın durdurularak alıkonduğunu söyledi.

Yapılan aramada aracın bagaj kısmında zanlıya ait üzeri mavi yazılı bavulda, ayrı ayrı 10 paket içerisinde 20 adet vakumlu şeffaf naylon poşetler halinde Hint keneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan 10 kilo 50 Gr 10 ml ağırlığında madde ve yine ayni yerde iç içe 2 adet vakumlanmış poşet içerisinde Kokain türü uyuşturucu olduğuna inanılan yaklaşık 32 Gr. 490 ml ağırlığında madde ile zanlının tasarrufunda bulunan ve meseleyle bağlantılı olduğuna inanılan 1010 Sterlin ile 220 Euro paranın emare alındığını söyleyen tanık polis, suçüstü hali gereği zanlının tutuklandığını belirtti.

Zanlının mesele ile ilgili polise gönüllü bir ifade verdiğini, bahse konu maddeleri yurt dışından aldığını ve KKTC’ de ismini bilmediği kişilerin ilerleyen günlerde kendisinden gelip alacağı yönünde beyanda bulunduğunu söyleyen tanık, zanlıya bugün itibarıyla aleyhindeki suçlarla ilgili yazılı dava tebliğ edildiğini ve zanlının suçlarını kabul ettiği yönünde beyanda bulunduğuna dikkat çekti.

Meselenin ağır ceza kapsamına giren önemli suçlar arasında olduğunu, ele geçirilen uyuşturucu miktarının 10 bin Gramın üzerinde bir miktar olduğunu, yargılanması halinde uzun süreli bir hapislik cezası almasının muhtemel olduğunu, KKTC vatandaşlığı yanında yurt dışı vatandaşlığı olması nedeniyle yurt dışı bağlantılarının da bulunduğuna dikkat çektikten sonra zanlının serbest kalması halinde yasal olmayan yollardan yurt dışına kaçma ihtimalinin olduğuna değindikten sonra zanlının ileride görülecek davasında hazır bulunmasını temin etmek maksadı ile 3 ayı geçmeyek süreyle merkezi cezaevine gönderilmesini talep etti.

Huzurundaki şahadeti ve talebi değerlendiren kıdemli yargıç, zanlının yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla, ve her ne şartlarda olursa olsun 3 ayı geçmemek kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesi yönünde emir verdi.  (MHA)