Halkın Partisi Milletvekili Tolga Atakan BRT’de 14. Saat programına katılarak siyasi gündemde öne çıkan konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

“DR KÜÇÜK’ÜN İSMİNİN HAVALİMANINDA YAŞATILMASI KADAR DOĞRU BİRŞEY OLAMAZ”

“Havalimanlarının isim değişikliği salt isim değişikliği şeklinde de olabilir.Her havalimanının bir ICAO kodu dediğimiz 3 haneli, 4 haneli kodu olur. Ve bunlar uluslararası tanınırlık içerir. Bir kere yeni havalimanı değil Ercan Havalimanının yeni terminalidir yapılan. Yeni sıfırdan üçüncü bir havalimanı yapmıyoruz ülkeye. İsmi değişir değişimez bu ayrı bir tartışmadır. Sonuçta Dr Fazıl Küçük bu toplumun liderlerinden bir tanesidir. İlk toplum lideridir. Hayatını vakfvetmiştir. Dolayısıyla Dr Küçük’ün isminin havalimanında yaşatılması kadar veya bir yapılsal anıtsal bir yapıda yaşatılması kadar doğru birşey olamaz. Bunu bir kenara bırakıyorum”

“HAVALİMANLARININ ULUSLARARASI KODLARI VARDIR”

“Ama özellikle sayın cumhurbaşkanının yaptığı açıklamada işte Ercan’ın adını da Geçitkale’ye veririz noktasında ciddi bir sıkıntı var aslında. Biraz önce söylediğim gibi havalimanlarının uluslararası kodları vardır.Tanınırlığı vardır. Yani siz bugün ECN’dir IATA kodumuz. Uluslararası tanınırlık içeren bir koddur. Ve bu bir günde elde edilmemiştir. Siz ICAO kodunu tutaraktan havalimanının adını DR Fazıl Küçük Havalimanı koyabilirsiniz. Oranın yine havacılıktaki adı Ercan olmaya devam eder. Çünkü o kodladır”..

“BU ÖYLE BİR GÜNDE YAPILACAK BİR İŞ DEĞİLDİR”

“Ama siz kalkıp da bir başka havalimanına mevcut havalimanının ismini kodunu değiştirmeden Geçitkale’nin kendi uluslararası kodu üzerinden ülkede kayıtlı başka bir kodla özdeşleşmiş ismi veremezsiniz. Bu çok ciddi sıkıntı yaratır havacılık anlamında. Bunun çok iyi çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Bunu yapan ülkeler var mı? Var. Örneğin Larnaka Havalimanı güneyde Glafkos Kleridis adını aldı.Fakat IATA ve ICAO kodunu değişmeden bu işlemi yaptı. Bu öyle bir günde yapılacak bir iş değildir. Sayın Cumhurbaşkanının veya Bakanlar Kurulu’nun böyle bir çalışma, adım atmadan önce bu konunun gerçekten uzmanları ile biraraya gelmesinde ben fayda görürüm” ….

(BRT)