Başbakan Ersin Tatar bugün beraberindeki heyetle Gazimağusa Belediyesi’ni ziyaret ederek Maraş konusunda bir toplantı yaptı. Maraş’ın açılması konusunda ilerleme sağlamak amacıyla yapılan toplantıya, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy,  Gazimağusa Milletvekilleri Oğuzhan Hasipoğlu, Resmiye Canaltay ile bürokratlar ve askeri yetkililer de katıldı.


Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, Başbakan Ersin Tatar’ın beraberindeki heyetle Gazimağusa’yı ve Belediyeyi ziyaret etmiş olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, hükümetle sık sık temas halinde ülke gündemini değerlendirdiklerini, 3 aylık sürede ülkemizi de etkileyen pandemiyle ilgili de gerekenleri yaptıklarını, bu dönemde hükümetin belediyeye sunduğu imkanlardan dolayı Başbakan Ersin Tatar’a teşekkür etti. Başkan Arter, pandemi sürecini yaşarken gündemlerinde olan projeleri de bir süreliğine masanın kenarına ittiklerinin de bir gerçek olduğunu, normalleşme süreciyle öncelikli projeleri gündeme almaya başladıklarını ifade etti. Pandemi döneminden önce bir toplantı yapılarak Maraş’ın açılması ve yaşayan bir şehir haline getirilmesi için çalışmaların başlatıldığını, toplantının yapıldığı gün kendisinin “bu toplantı bizde heyecan yarattı” diye açıklama yaptığını hatırlatarak, konunun bırakılan noktadan devam etmesi aşamasında olduklarını söyledi. Kıbrıs sorununun bir parçası olarak Maraş’ın açılmasının hem kendileri hem de ülke için çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Arter, “bu çalışmalar laf ola yapılan çalışmalar değil, ilerlemesi gereken bir konudur. Bugünkü toplantının mahiyeti budur. O günkü toplantıdan sonra ilerleme sağlayabilmek adına siyasi, hukuki ve teknik anlamda çalışmalarla konunun hangi zeminde olduğunu ortaya koymaktır.” diye konuştu.


Başkan Arter, bundan sonra yapılacak çalışmaların takvimlendirileceğini, bu konuda ilerleme sağlanmasını umut ettiğini ifade ederek, Maraş’ın birkaç konu başlığı altında değerlendirilmesi gerektiğini, ilk başlık olarak uluslararasında BM’nin gündemine olan hukuki ve siyasi bir yönü olan Maraş’ın, ayrıca 50 yıldır kapalı olmasından dolayı fiziki sıkıntıları da olduğunu söyledi. Başkan Arter, kapalı olan şehrin yaşayan şehre dönüştükten sonra belediyenin üzerine düşecek görevleri nasıl yerine getireceğinin de enine boyuna tartışılacağını, bu çalışmanın yapılmasına karar verildiğinde belediyenin de kolları sıvayacağını söyledi.
Başbakan Ersin Tatar konuşmasında, Gazimağusa’da çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını, Serbest Liman ve Bölgesinde işletmelerin sıkıntılarını dinlediklerini yapılması gereken düzenlemelerle ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını,  Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ederek, sanayicinin daha iyi hizmet alması için yollar ve kanalizasyon ile ilgili olarak devam eden yatırımı incelediğini ifade etti.  Tatar, ayrıca Gazimağusa Devlet Hastanesi’ni de ziyaret ettiklerini, Başhekim Mustafa Kalfaoğlu ve ekibinin hastanede yapılan yeni düzenlemelerle çok daha kişiye hizmet verdiğini, testlerin yapılacağı PCR laboratuvarını da ziyaret ettiklerini, hastanedeki sıkıntıların aşılabilmesi hastanenin daha iyi hizmet vermesi için duyarlılık ortaya koyduklarını söyledi.


Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile her zaman sıkıntıları konuştuklarını ve sıkıntıların aşılması için merkezi hükümetin neler yapması gerektiğini zaman zaman değerlendirdiklerini, Haziran sonu itibarıyla belediyelerin devlet katkısından kesinti yapmayacaklarını, daha önce yapılan kesintilerin de iade edileceğini daha önce belediyeye bildirdiklerini söyledi. 22 Haziran’da açıkladıkları 2. Toplumsal Dayanışma Paketi’nin ekonomiye yönelik ciddi açılımlar içerdiğini, bunların uygulanmaya ve hayatın da normalleşmeye başlamasıyla ekonominin eski haline bir süre sonra dönebileceğini ifade eden Başbakan Tatar, “aldığımız tedbirlerle ekonominin ayakta durabilmesi, üretim kapasitemizin mücadeleyi verirken devleti yanında hissetmesi gerektiğini, istihdamın sürdürülebilmesi için bir takım politikaları halkımızla paylaştık. Gerçekten bu dönemi iyi yönettik, KKTC ekonomisinin sürdürülebilir bir yapıda olmaya devam etmesi için önemli politikalar ürettik. “dedi.
Tüm bu yapılanları halkla ve belediyelerle paylaştıklarını, yerel yönetimlerin merkezi yönetimden sonra halka yönelik hizmetlerin verildiği yerler olduğunu, kamu maliyesinin düze çıkması ile her yıl belediyeye aktarılan kaynakların süreceğini, belediyelerin  hizmetlerinin de aksamadan sürdürüleceğine dikkat çeken Başbakan Tatar, bunun önemli  bir gelişme olduğunu, pandeminin ilk zamanlarında ekonomideki çarkların yavaşlaması ve yerel gelirlerin azalmasının kamu maliyesinin sorumluluklarını yerine getirememesi tehlikesi doğurduğunu, ancak şu anda öyle bir tehlikenin olmadığını kaydetti. Başbakan Ersin Tatar, 1 Temmuz itibarıyla Türkiye’den uçak ve gemi ulaşımının başlayacağını ancak kendimizi korumak adına 72 saat önce Türkiye’de bir PRC test ve ülkeye gelindiğinde bir PCR test daha olmak üzere 2 test yapılacağını, Covid-19’un ülkeye bulaşmaması için her türlü tedbirin alınacağını söyledi.
Başbakan Tatar, Gazimağusa Belediyesi’nde yapacakları toplantıda Maraş konusunu değerlendireceklerini, hükümete geldiklerinde Maraş açılımı konusunun projelerin başında yer aldığını ifade ederek,  Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile hükümet ortağı olarak birlikte hareket ettiklerini, uluslararası camiaya ve Türkiye’ye bunu duyurduklarını, 45 yıldır hayalet şehir olan Maraş’ın Gazimağusa’nın bir parçası olduğunu, Maraş’ın büyük bir bölümünün açık olduğunu, kapalı olan deniz şeridi olduğunu ifade etti.
“Bizim politikamız Maraş’ı açarken eski sakinlerine iade edilmesi şeklindedir” diyen Başbakan, “buradan BM’ye ve dünyaya vereceğimiz mesaj Maraş genişleyen ve büyüyen Gazimağusa’nın içinde bir yerdir. Vakıflar İdaresi’nin iddialarına göre Osmanlı toprağı ve Türk malı bir yerdir. İngiliz döneminde bir takım tahsisler olmuş olabilir.  Mülkiyet meselesinde bir takım tartışmalar yaratmış olabilir. Malın üstündeki bina yabancılar tarafından yapılmış olabilir. Taşınmaz mal Komisyonu marifeti ile Maraş’ın tekrar açılırken bizim siyasetimiz  eski mal sahiplerine iade edilmesi suretiyle bir politika izleyeceğiz.” dedi. Başbakan Tatar, malların hem Rumlara hem de yabancılara iade edilmesi koşuluyla Maraş’ın açılacağını, mal sahiplerinin haklarının iade edilmesi politikalarının kabul edilebilir bir politika olduğunu düşündüğünü ifade ederek, 45 yıldan sonra önlerini göremedikleri için buranın kazandırılması gerektiğini söyledi. Maraş’ın açılmasıyla Gazimağusa’nın ekonomisinin güçleneceği için halkın da bu konuda beklentisi olduğunu, hükümetin bu konuya ileri noktaya taşımak için toplantılara devam edeceğini söyledi. (MHA)