Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyetinden KKTC'ye gelen suyu baraja aktaran Güzelyalı Pompa İstasyonu ve barajdan arıtmaya aktaran Geçitköy Pompa İstasyonunda incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgiler aldı.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan asrın projesinin dünyada ilk ve tek olduğunu belirterek, amaçlarının su temin projesinin en erken zamanda tamamlanması olduğunu söyledi. Ardından, Çamlıbel Arıtma Tesisi ve Kalkanlıdaki tünelde incelemelerde bulundu. Başbakan Tatar'a inceleme gezisi sırasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz eşlik etti.

Türkiye Cumhuriyeti DSİ KKTC proje müdürü Yusuf Şahin, Başbakan Tatar'a incelemeleri süresince KKTC su temin projesi ve devam eden inşaatlar ile ilgili bilgi verdi, sunum yaptı.

Başbakan Tatar, Güzelyurt ve mesarya ovası sulama iletim hattı inşaatını da gezdi. Suyun geçeceği tünele de girerek incelemelerde bulunan Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyetinden ülkeye gelen su projesini incelediklerini, gelinen son aşama hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.



Tünelin yaklaşık 6 km olacağını ve şu anda inşasının devam ettiğini belirten Tatar, tünelin suyun geçişi hesaplanarak en ekonomik şekilde yapıldığını söyledi. Su projesinin büyük bir proje, asrın projesi olduğunu ifade eden Tatar, su projesinin ekonomiye, her sektöre değer katan bir proje olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Tatar, Projenin devam ettiğini, suyun ülkede büyük bir kesime ulaştırıldığını ancak henüz tamamlanmadığını kaydetti.

Suyun her geçişinin bilgisayar ortamında her yerde denetlendiğini ifade eden Tatar, tarımsal su için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Türkiye’den gelen suyun yerel su kaynaklarını da güçlendirdiğini ve tuzluluktan temizlediğini ifade eden Tatar, Projenin en erken sürede tamamlaması için çalışmaların sürdüğünü, içme kullanım suyu yanında tarım alanında da kullanılması için çalıştıklarını kaydetti ve ülkeye, halka hayırlı olmasını temenni etti.

Tatar, projenin tamamlanması için tarım bakanlığının da gereken çabayı ortaya koyduğunu kaydetti.