Başbakan Ersin Tatar, tarihi iyi algılamadan, incelemeden tehlikeli oyunlara girmeye gerek olmadığını kaydederek, “Bayan Lute’un görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamalar ve ona yönelik birtakım spekülasyonlar bizi tedirgin etti” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun böyle kritik bir dönemde adaya gelmesinin, değerlendirmelerin birlikte yapılmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Tatar,“Türkiye Cumhuriyeti’nin her konuda görüşü alınmadan ya da beraber hareket edilmeden adım atılmaması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Başbakan Tatar, KKTC’de temaslarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul etti.

Bu öğleden sonra Başbakanlık’ta gerçekleşen kabulde, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da yer aldı.

(EKONOMİK VE MALİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ) “BİR TAKIM İYİLEŞMELER OLDU”

Ekonomik ve mali işbirliği protokolüyle ilgili de konuşan Tatar, kaynak akışlarıyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye’deki görüşmelerine, Kıbrıs işlerinden de sorumlu TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile yaptıkları çalışmalara işaret eden Tatar, şunları söyledi:

“Gerek kamu maliyesinde gerekse alacağımız ekonomik tedbirlerde bir takım iyileşmeler oldu. KKTC’nin ekonomik bakımından daha da güçlenmesi, halkımıza daha fazla refah verebilmek, istikrarlı bir ortamda ekonomiyi geliştirmek temel hedefimizdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye güvenliği ve ekonomik gelişmesi bakımından yapacağı katkılar fevkalade önemlidir. Bunun bilinci içindeyiz.”

“KIBRIS TÜRK HALKI SİZE HER ZAMAN DESTEK VERİYOR”

Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin geleceği, güçlenmesi ve iyi ilişkileri için çalıştığını, bunları takip ettiklerini söyleyen Başbakan Tatar, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk halkı size her zaman destek veriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü olması, büyük ve güçlü ülkelerle iyi ilişkiler içinde olması dolaylı olarak KKTC’nin daha da güçlü olması anlamındadır.

Doğu Akdeniz’de yaşananlar, zenginliklerin paylaşılması noktasında Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu irade, gemilerimizin burada sondaj çalışması içinde bulunması milletimizin gücünü göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ‘Mavi Vatan’ dediğimiz Doğu Akdeniz’deki zenginliklere sahip çıkılması ve KKTC’nin bu aşamada ruhsatlandırma faaliyetleri içinde olabilmesi dengelerin korunmasında önemli.”