Cumhuriyet Meclisi’nden oy çokluğuyla geçen ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın onayıyla 15 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak bugün itibariyle yürürlüğe giren Bilişim Suçları Yasası’na ilişkin basın açıklamasında bulunan BASIN-SEN, Yasa’nın iptali için Salı günü Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.Basın açıklamasında söz alan BASIN-SEN Başkanı Ali Kişmir, ilgili Yasa’nın Komite görüşmeleri sırasında BASIN-SEN’den görüş almadığını ifade etti.

Yasa ile gazetecilerin ifade özgürlüklerinin kısıtlanacağını söyleyen Kişmir, yakın coğrafyada birçok gazetecinin, yaptıkları haberler ve yazdıkları köşe yazıları nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ifade etti.Yasa’nın Meclis’ten geçmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiğini, Yasa’yı Anayasa Mahkemesi’ne taşımasını talep etmek adına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşme talep ettiklerini ifade eden Kişmir, “Fakat Cumhurbaşkanı Akıncı, bizlere geri dönüş yapmayı tenezzül bile etmedi, aksine Yasa’yı imzaladı” dedi.BASIN-SEN olarak ifade özgürlüğü konusunun kendileri için kırmızı çizgi olduğunu ifade eden Kişmir, şöyle devam etti:

“Biz herkesin görüşüne saygı duyuyoruz. Gerçek gazeteciler böyle bir Yasa’dan korkmaz diyenler var. Evet, gazeteciler korkmaz, hakaret içerikli haber yapmaz. Ama en ufak olayda, hakaret içermemesine rağmen yayınlanan haberlerden bir şeyler çıkarılıp gazetecilerin nasıl tutuklandığını gördük. 22 Ocak olaylarını yaşadı bu ülke. Bu nedenle bizim bu Yasa’nın bizi ilgilendiren kısımları ile ilgili çekincelerimiz var.”

Kişmir bu kapsamda, Bilişim Suçları Yasası’nın iptali için Salı günü Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacaklarını duyurdu.

Kişmir’in ardından sendika avukatı Tacan Reynar, Yasa’da, özel hayatın gizliliği ve ifade özgürlüğü konularında endişe barındıran maddelere değinerek, açıklamalarda bulundu.
K:KP