İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, yerel yönetimler reformunun 2016-18 Ekonomik İşbirliği programında taahüt edilenler arasında olduğunu anımsattı. Koalisyon hükumetinin görevi devraldıktan sonra 28 belediyenin birçoğunun gerçekten maddi olarak sıkıntıda olduğu ve sürdürülebilir bir yapıdan uzak olduğunu gördüklerini ifade eden Baybars, dolayısıyla belediyelerle ilgili reforma gitmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bakan Baybars, reform dendiğinde bunu her zaman “belediyelerin sayısının azaltılması” olarak algılanmaması gerektiğine işaret ederek, belki belli bölgelerde belediyelerin sayısının azaltılmasının vatandaşa hizmet edebilmek ve belediyelerin kurumsallığını artırmak için gerekli olabileceğinin altını çizdi. “Ama özellikle belediyelere mali ve yönetsel özerklik sağlamamız gerekiyor. Bu mali ve yönetsel özerkliği sağladıktan sonra da örgütsel yapısını, personelini, mali denetimini sağlamak gerekiyor. Özellikle mali ve hukuki denetim şu anda çok fazla sağlanabilmiş değil belediyeler üzerinde. Bu da bazı belediyelerin keyfi karar almasında bazı sıkıntılara yol açıyor” diyen Ayşegül Baybars, dolayısıyla ana hedeflerinin, mali ve hukuki denetimlerin sağlanacağı, belediyelerin gelirlerini artırıp da, merkezden sağlanacak katkının azalacağı bir sisteme geçmek olduğunu söyledi. Baybars, şu anda belediyelere yapılan ciddi bir mali katkının var olduğunu ve özellikle personel giderlerinin fazla olması ve geçmiş borçlar nedeniyle bunun çok verimli kullanılamadığına işaret etti.

Belediyelerin daha çok yatırımlara eğilinmesi gerektiğini ancak bu noktada bazı sıkıntılar bulunduğunu belirten Baybars, önceliklerinden birinin de yeni personel teşkilat şeması oluşturmak olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, belediyelere bir de ortak gelir havuzu oluşturmayı düşündüklerini söyledi. Baybars, bu konuda şunları söyledi. “Biliyorsunuz ülkemizde sadece lokasyon itibarıyla belli bir belediyeye bağlı olan,ama aslında ülkenin tümünün kaynağı olan yerler var. Nedir bunlar? Petrol Dolum Tesisleri, Ercan Havalimanı ve diğer limanlar. Aslında bunlar tüm ülkenin kaynakları ama, bunlardan gelir elde eden sadece bağlı bulundukları belediyelerdir. Biz bir ortak gelir havuzu oluşturmayı düşünüyoruz. Bu ortak gelir havuzundan belli bir yüzdelik ilgili belediye aldıktan sonra diğer kısım tüm belediyeler arasında paylaşılabilecek bir sisteme geçmeyi düşünüyoruz. Personel gideri sorununu da ortadan kaldırdıktan sonra belediyelerin gelirlerini artırıp, özellikle imar yetkisinin merkezi idareden alınıp, belediyelere bırakılması ve birtakım yetkilerle donatılmasıyla birlikte belediyeler daha sürdürülebilir olacak. Kendi ayakları üzerinde daha ciddi durabilecekler ve kurumsallıklarını sağlayabilecekler” Belediye çalışanlarının ödenmeyen ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta yatırımlarının ne olacağının sorulması üzerine de Baybars, 2016 yıldan bu yana vergi, ihtiyat sandığı sosyal sigorta gibi güncel borçlarını ödemeyen belediyelerin bu borçlarının aldıkları devlet katkısından kesildiğini anımsattı. Ancak 2016 öncesine ait borçlarla ilgili henüz bir kesinti olmadığını da anımsatan İçişleri Bakanı Baybars, “ Biz göreve geldiğimiz zaman bir yasa vardı ancak yasanın süresi gelmesine rağmen herhangi bir icraat yapılmamıştı.O da borcun yapılandırılmasıyla ilgili idi” diye konuştu.

4’lü koalisyonun göreve geldikten sonra yaptığı ilk icraatlardan birinin bu konuyla ilgili bir tasarı hazırlayarak tüm belediyelerin Ocak 2019 tarihine kadar, 2016 öncesi borçların yapılandırılması için başvurmalarını sağlamak olduğunu açıklayan Ayşegül Baybars, belediyelerin gelir ve gider dengeleri içerisinde 20 yıllık bir taksitlendirme süresi içerisinde bu borçları ödemeleri gerektiğini söyledi. Baybars, belediyelerin bu dönemde gelirlerini artırıp, alacaklarını da tahsil ederek kurumsallığını da artırarak, geçmiş döneme ait borçların ödenmesini sağlamanın en önemli hedeflerinden birisi olduğuna vurgu yaptı.

Ayşegül Baybars, “Reform aslında böyle olur” dedi. İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, 2019’un başında Belediyeler Reformuyla ilgili yasanın Cumhuriyet Meclisi’nden geçmesini hedeflediklerini de sözlerine ekledi.