Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, yapılan konuşmalara cevap vermek istediğini dile getirerek, eğitim gailesiyle çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Bakanlığın 6 aydan beridir topluma ışık tuttuğunu, yaz tatilinde tatil yapılırken bakanlığın çok büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, Haziran ayından beri eğitim kayıplarını mümkün olduğu kadar minimize etmeye çalıştıklarını kaydetti.

1 Eylül’den itibaren eğitime başlama arzusuyla on-line eğitimi açtıklarını dile getiren Çavuşoğlu, eğitim kayıplarının olmaması için de 7 Eylül’de ilkokulların açıldığını fakat buna karşın da birçok sorunla karşılaştıklarını belirtti.

Daha önce ülkede online kurs yapılmadığını ve kendilerinin son hafta yaptıkları hizmetiçi kursun yanında öğretmenleri eğittiklerini ve 105 Bin saatlik hizmetiçi kurs yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, online dersler doğrultusunda yapılan hazırlıkların, bu ülkenin şartları bakımından “olağanüstü” olduğunu söyledi.

Okul müdürleri ve bakanlıkların düzenlediği kurslarla eğitimden geçmeyen öğretmenin kalmadığını dile getiren Çavuşoğlu, yönetim anlayışı noktasında devletin imkan ve kabiliyetlerini öğrencinin lehine kullanabilmek adına en iyi şekilde çalıştıklarını kaydetti.

İmkan ve kabiliyeti uygun olan okullarda verilen online dersin, diğer ülkelerden farklı olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, bakanlığın internetin güçlendirilmesi için de sürekli girişimler yaptıklarını ve şu anda internet altyapısı olan yerlerde çok başarılı eğitimler yapıldığını kaydetti.

Bazı öğrencilerin tabletinin olmamasının kendisine de çok büyük sıkıntı verdiğini; fakat bireysel olarak kendisinin elinden geleni yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, hükümetin bilgisayar alımı için okullara gerekli talimatların verildiğini belirtti.

Ülkede herkesten dijital erişime katkı yapmasını talep ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, onbeş bin tablet projesi yaptıklarını ve birçok projede önemli rol oynadıklarını kaydetti.

Gelir eşitsizliğinin yarattığı sonucun giderilmesi için büyük çaba sarf ettiklerini; fakat bunun bir bakanın yürüteceği iş olmadığını ve herkesin seferber olması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, okulların yararlanması için de BRT’den fırsat eşitsizliğini azaltacak bir yayın sürecine girdiklerini söyledi.

Müfredatların online eğitimle programlandığını ve meslektaşlarının çırpınarak hizmet vermeye çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, bakanlığa haksızlığın yapılabileceğini fakat hizmet vermek için çabalayan öğretmenlere yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Bulaşıcı hastalıklar üst kurulunun görüşleri doğrultusunda okulların açılıp kapandığını kaydeden Çavuşoğlu, kurulun “özel eğitim okullarının kapatılması gerekir” demediği sürece kapatılmayacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, eğitim kayıplarının giderilmesinde, telafilerinde ve öğretmenler yasasının tadilatlarında da birlikte olunması gerektiğini belirtti.

Yüksek öğrenimde yeni kayıtlarda verilecek destekleri anlatan Çavuşoğlu, üniversitelerin mağduriyet yaşamaması için gerekli tedbirlerin alındığını ve kayıt sürelerinin de uzatıldığını kaydetti.