Marketlerde ve satış noktalarında kullanılan naylon poşetler, 1 Aralık’tan itibaren ücretli olmasından dolayı Çevre dairesi tarafından bugün Gazimağusa Açık Pazar’da vatandaşlara bilgilendirici broşür dağıttı.

Çevre Koruma Dairesi’nin vatandaşlara dağıttığı broşürde şu ifadele yer alıyor:

“18/2012 sayılı Çevre Yasası altında yapılan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Tüzüğüne göre, 15-50 mikron kalınlıkta olan plastik torbalar 1 Aralık 2108 tarihinden itibaren satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz temin edilemez, ücretsiz teminine imkan verecek herhangi bir promosyon veya kampanyaya dahil edilemez. Tüm halkımızı ve satış noktalarını bu konuda gerekli hassasiyeti sağlamaya davet ediyoruz.
Bu uygulamaya geçmeyen satış noktaları Çevre Koruma Dairesi personeli tarafından denetlenecek. Plastik alışveriş torbalarının ücretsiz temin edilmesinin cezası aylık asgari ücret kadar olup aksi davranışta bulunanlar ALO 123 Çevre İhbar Hattı’na ihbar edilebilecek.”



Çevre Koruma Dairesi’nin dağıttığı broşürleri alan vatandaşlar düşüncelerini aktardı, “Bu uglulamanın çok iyi olduğunu, daha önceden yapılması gerektiğini, ülkemizde çevre kirliliği oldukça üst boyutlarda umarım geri dönüşüm sistemine katkı sağlar, özellikle bez çantaların satılması büyük ölçüde azalmasına katkı sağlar diye düşünüyorum. Naylon poşetlerin ücretli olması bence caydırıcı bir unsur olacaktır. İnsanlar sürekli kullanabileceği kağıt poşetlere yöneleceğini düşünüyorum” dedi.
Başka bir vatandaş ise, “Paralı olması daha iyi olacak, çünkü poşet çevre bakımından daha zor erir ve çevreye çok zarar veriyor” dedi.

Çevre Koruma Dairesi’nden broşür dağıtan yetkililer, “Geç kalınmış bir proje aslında birçok Avrupa ülkesi yılardır naylon poşetleri paralı olarak halka veriyor. Şuana kadar aldığımız tepkiler olumlu insanları beklediği bir şeydi, inşallah doğa kazanır haftaya yine açık pazarda bez poşet dağıtımı yapacağız. Bu uygulamanın ülkemizde hayata geçmesi çok güzel oldu diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (MHA)