Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Serdar Denktaş, pandemi dönemine kadar aday olmayı düşünmediğini ancak koronavirüs sürecinde yaşananların ardından, sorumluluk bilinciyle hareket ederek aday olmaya karar verdiğini belirtti.
“Pandemi sebebiyle değişik bir seçim oluyor, eskisi kadar coşkulu geçirmiyoruz” diyen Denktaş, tüm adayları kırıcı olmamaya davet etti.
Bir televizyon programında gençlerin sorularını yanıtlayan Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Serdar Denktaş, 2020 yılı Ocak ayında ‘Aday olmayacağım’ şeklinde yaptığı açıklamasının sorulması üzerine, pandemi sürecinin ardından kararını değiştirdiğini aktardı.
Her vatandaş gibi Cumhurbaşkanı adaylarına baktığını ve hangisine oy vereceğini düşünürken, “bilgi, birikim ve tecrübeni ortaya koymalısın” gibi dostlarından da aldığı telkinlerle aday olduğunu anlatan Denktaş, Kıbrıs sorununa hakimiyete ve 30 yıllık tecrübeye sahip olduğunu anımsatarak şunları söyledi:
“Pandemi sonrasına kadar aday olmayı düşünmedim. 5 yıl sonrasına bırakmıştım. Dinlenme ihtiyacı hissettim. Ancak pandemi döneminde sorumluluk bilinciyle hareket ederek kararsızlıklar karşısında hükümete önerilerde bulundum. Hiç kimse umursamadı. Sonra sosyal medyadan öneriler yapmaya başladım. Yine umursanmadı. Her vatandaş gibi ben de adaylar ortaya çıkınca dönüp baktım, hangisine oy vereceğimi düşündüm. Ancak bir yere varamayacağımı gördüm. Değerli arkadaşlarım, ‘Tecrübe ve birikimini ortaya koymalısın’ demişlerdi. 30 senelik bir tecrübem var. Koronavirüs pandemi süreci aday olmam gerektiğini gösterdi. İyi ki de aday olmuşum.”
“SEÇİMLERDE COŞKU YOK”
“Pandemi sebebiyle değişik bir seçim oluyor, eskisi kadar coşkulu geçirmiyoruz. Seçim biter sonra yüz yüze bakacağız, kimseyi kıracak bir şey söylemeyelim. Eleştiri olacak, olmalı ama kıracak şekilde değil düzgün şekilde bu seçimden çıkalım. Seçimle ilgili genel değerlendirmem budur.”
“HER PARTİDE GENÇLERE YER VAR”
“Her partide gençlere yer var. Kendine güvenen ve çevresi olan bir genç sistemin içine girebilir. Ama bireysel ilişkiler önemlidir, sadece fikrin iyi olması yetmez ikisi birlikte olmalıdır. Yaptığım videoda demeye çalıştığım tam da budur. Şimdiki cumhurbaşkanlığında danışmanlar var. Bunların yerine, danışmanlık kadrosunun yerine, özel temsilciler yapalım yani gençlik temsilcisi, ekonomi temsilcisi gibi alanlar olsun, halkla ilişkiler için önemli olacağını düşünüyorum. Bunlar sürekli halkla iç içe olacak, sorunları görüp bunu cumhurbaşkanına sunarak sorunun çözüme kavuşmasına yardımcı olabilirler. Böylece birçok eylem, sorun öngörülür ve engellenir.”
“CUMHURBAŞKANI DA YENİ FİKİRLERE AÇIKSA SORUNLAR KONUŞARAK ATLATILABİLİR”
“Cumhurbaşkanı da yeni fikirlere açıksa sorunları konuşarak atlatılabilir. Öyle biri olduğumu düşünüyorum. Genç ve yenilikçi olmam, hoşgörülü olmam, saygılı olmam ki bu özelliklerin hepimizin içinde olması önemlidir. Kendime bu alanda güveniyorum.”
“2. TURA KALMAM BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLMAYACAK AMA DİĞERLERİ İÇİN SÜRPRİZ OLACAK”
“Her vatandaş gibi ben de adaylara baktım ve çevredeki kişilerin de ‘bu senin görevin’ demesiyle karar verdim ve aday oldum. 2. tura kalmam benim için sürpriz olmayacak ama diğerleri için sürpriz olacak. Ve görüyorum ki ben ikinci turu göreceğim, ben yükselirken diğer adaylarda düşüş var. Seçim iki tur olacak kesindir. İkinci turda her kesimden oy alacağım.”
“ÖNCE KENDİ İÇİMİZDEKİ DAĞINIKLIĞI TOPLAMAMIZ LAZIM”
“Bizim yapmamız gereken Türkiye ile yeni bir hedef noktasında uzlaşmaktır. Önce kendi içimizdeki dağınıklığı toplamamız lazım. İki kesimli toplum dediğimizde biz siyasal eşitlik istiyoruz ve Rumlar onu kabul etmiyor. Coğrafya Kıbrıslı Rumlara göre Kıbrıs adasının bütünüdür. Savunduğumuz tez, adanın bir kısmının Türklere verilmesinin gerektiğini söylüyor, bu sebeple coğrafya ölçüleri de sınırlandırılacak. Bu işlerine gelmez. Uzlaşmadan devam etmek, gün gelince yeni bir çatışmaya yol açacak onun için ucu açık değil ama ufku açık bir görüşmeyle bir ray değişikliğine gidilmeli. Her iki tarafa yarayacak adımlar atmalı ve uluslararası hukuki yollarla bir takım çalışmalar yapmalıyız. Ambargoları İnsan Hakları Mahkemesi’ne giderek hukuki yollarla arayalım. Karşılıklı bir ilişkimiz var, bu nedenle konuşarak normalleşme sürecini hızlandıralım.”
 “BEN ALIŞKANLIKLARIMI HEP DEVAM ETTİRDİM”
“Sadece siyasetle uğraşmak ve siyaset dışı hayatı unutmak sizi robotlaştırır, bu nedenle ben alışkanlıklarımı hep devam ettirdim. O noktaya geçince insan olduğumu hatırlıyorum ve siyasete de insansal davranıyorum. Kampanya sürecinde rol yapmadım. Sevdiğim işleri yaptım. Daha doğal ve kabul edilir sonuçlar çıktı.”
 “DEVLETİN BÜTÇESİ KAPANMAK İÇİN YETERLİYDİ”
“Sıkıntılı bir dönem geçirdik, sıfır vakayla aralık sonuna kadar devam edebilirdik ama bu fırsat kaçırıldı. Mart ayı başında seçimleri bir dahaki sene Nisan’a atın ve pandemi için alınması gereken kararları alın dememe rağmen maalesef dinlenmedi. Güven verilmediği müddetçe de öğrenci gelmez. Otel karantinası ortaya koydukça, insanlar nasıl bir şeyle karşılaşacağını bilmediğinden korkuyor. Denetimleri arttırarak ev karantinası verilebilir. Ev karantinasına geçilmelidir. Otellerde çalışanlar işsiz, dükkanların çoğu kapandı. İnsanlar işsiz, sadece kamu maliyesi ve çalışanı düşünülerek bir yere varılmaz. Özel sektör çalışanı ve gelirini kaybedenleri düşünmeden, kamuda çalışanların maaşının yatırılacağını söylemek yanlıştır. Maliye bu işin altından ancak doğru hareketle kalkabilirdi. Bunun için de yeterli kaynaklara sahipti. Cumhurbaşkanının örtülü ödeneği, yurtdışı temasları arttırmak ve hukuksal alan için olan bir ödenektir. Bu rakam devlet ile ilgili olan yerlere ödenir. Bu kalem hukuksal anlamda olacak ve oralar için kullanılacaktır. Bilişim teknolojisinin çok ileri noktala ulaşabileceği bir ülkede yaşıyoruz. Çağdaş teknolojiyi kullanmak için kuluçka merkezleri vardır. Bu merkezleri kullanarak teknolojiden iyi anlamda yararlanılabilir. Teknolojinin iyi kullanılması için büyük adımlarım olacak. Her anlamda girişimci olacağım.”