20.11.2019 tarihinde Gazimağusa kaza mahkemesinde oturum yapan ağır ceza mahkemesi heyeti huzurunda bulunan sanık 1 Ö.O ile sanık 2 A. O aleyhine getirilen vahim zarar, ciddi darp ve kasti hasar dosyasını karara bağlayarak her iki sanığı 9 ay hapislikle cezalandırdı.

Başkan Fatma Şenol, kıdemli yargıç Ayşen Toroslu ve yargıç Hazan Aksun’ dan oluşan ağır ceza mahkemesi heyetinin kararı başkan Fatma Şenol tarafından okundu.

Kararda sanıkların 21.6.18 tarihinde Gazimağusa’ da Barış Motors isimli oto galeri içerisinde Zafer Yuca’ yı elleri ve ayaklarıyla vücudunun muhtelif yerlerine vurmak suretiyle ciddi şekilde darp edip adı edilenin sağ el serçe parmağı ile sol üst dişlerinden bir tanesinin kırılmasıyla vahim zarara uğratıldığı belirtildi. Sanıkların ayrıca oto galeride bulunan ve satışa sunulan Zafer Yuca ile Barış Yuca’ ya ait plakasız 2014 model Volkswagen Golf 7 marka aracın sağ arka çamurluğuna vurup ezmek suretiyle 1392TL; 2013 model plakasız Mercedes C 180 model aracın da sol arka çamurluğuna vurmak suretiyle 928 TL kasti hasara uğratmaktan aleyhlerine dosya tanzim edildiği belirtildi.

Sanıkların aleyhlerinde getirilen 3 davayı da kabul ettiklerine değinilen kararda olgularla ilgili detaylı açıklama yapıldı. Buna göre 21.6.18 tarihinde saat 11.15 raddelerinde şikâyetçi kullanımındaki araç ile Gazimağusa’ da Sakarya çemberi civarında tek başına seyretmekte olduğu esnada karşı istikametten gelmekte olan sanık 1’ in kendisine yol vermemesi üzerine aracının kornasına basmıştır. Bunun üzerine sanık 1 şikâyetçiye aracının camından sağ el orta parmağını göstermek suretiyle yanından geçip gitmiştir. Bu olayın ardından şikâyetçi gideceği yere gitmekten vaz geçip sanık 1 in peşine düşmüştür. Kısa bir süre sonra trafik sıkışıklığından dolayı şikâyetçi sanık1’ i Sakarya çemberinde yakalamış ve aracının camını açarak sanık1’ e hitaben “yanında da bayan bu hareketi yapan ayıp değil mi” demiştir. Aralarında devam eden kısa süreli sözlü atışma sonrasında şikâyetçi kardeşi Barış Yuca’nın işletmeciliğini yaptığı Barış Motors isimli iş yerine gitti.

Aynı tarihte sanık 1 müştekiyi takip ederek ayni işyerine kendisi de gitti. Sanık 1 ve şikâyetçi arasında devam eden tartışma daha sonra işyeri çalışanlarının da katılımı ile kavgaya dönüşmüş ve sanık 1’ in kardeşi sanık 2’ yi telefonla arayarak olay mahalline gelmesini sağlamıştır. Olay mahalline gelen sanık 2 de galeride bulunan plakasız Volkswagen Golf 7 marka aracın ön camına kasten ve kanunsuz olarak tekme atıp kırılmasına ve tavan üzerine çıkarak sekmek suretiyle ezilmesine neden olmuştur.
Kavga esnasında sanık 1 ve sanık tarafından atılan yumruklardan şikâyetçi Zafer Yuca’nin sağ el serçe parmağı ile sol üst dişlerinden bir tanesi kırılmak suretiyle vahim zarar meydana gelmiştir.
İhbar üzerine olay mahalline gide polis kavgayı önlemek için takviye kuvvet çağırmış ve kavgaya katılanları tespit ederek tutuklamışlardır. Sanık 1 sorgusuna karşılık “ kaç kişi saldırdı üstüme ne yapacaktım vurdum abi” derken sanık 2 ise susmayı tercih etmiştir.
Doktor kontrolünden geçen şikâyetçinin bir dişi ile sol el beşinci parmağının kırık olduğu tespit edilerek bu konuda bir rapor düzenlenmiştir.
25.6.18 tarihinde sanık 1’ e işlemiş olduğu suçlardan yazılı dava tebliğ edildi. Sanık 1 cevap olarak “ ben hiçbir şey imzalamam” diyerek imzalamayı ret etmiştir. Sanık 2 de imzalamam diyerek kendisine okunan dava tebliğini imzalamamıştır. Sanıklar ayni gün çıkarıldıkları mahkemede teminata bağlanarak serbest kalmışlardır.
Sanıkların sabıkaları konusunda verilen bilgide sanık 1 ve sanık 2’ nin ciddi darp suçundan sabıkaları olduğu ve ikişer ay hapis cezası aldıkları belirtildi.
Şikâyetçiler sanıklar aleyhindeki şikâyetlerini geri çekti
Şikâyetçi 1 Zafer Yuca 24.6.19 tarihinde verdiği ek ifadesine ek olarak 6.8.2018 tarihinde ek ifade vermek suretiyle her iki sanıktan şikâyetçi olmadığını belirtti. Ayni şekilde şikâyetçi 2 konumundaki Barış Yuca da 24.6.2018 tarihinde ek ifade vermek suretiyle sanıklar aleyhindeki şikâyetini geri çekmiştir.
Sanıkların kendi ikrarları ve iddia makamının sunmuş olduğu olgu ve emareler ışığında sanıkları aleyhlerinde getirilen davalardan suçlu bularak mahkûm ettiklerini belirten başkan Fatma Şenol ceza takdir ederken suçun işleniş şekli ve olgularla ilgili bilgi verdi.
Bu gibi suçlar için ceza yasasının ağır hapislik cezası yanında caydırıcı cezalar da ördüğüne değinen Başkan Fatma Şenol ceza takdir ederken göz önünde bulundurulan unsurlar konusuna değindi.
Vahim zarar ve ciddi darp meselelerinde müştekilerin bedensel zarara uğradığı davalarda zarara uğrayan müştekinin sanığı affetmesinin sanığa verilecek cezanın takdir edilmesinde büyük önem arz ettiğini belirten başkan Şenol bu meselede bir dişi ve serçe parmağı kırılan müşteki Zafer Yuca ile araçlarına zarar yapılan müşteki 2 durumdaki Barış Yuca’nın polise ek ifade vermek suretiyle şikâyetlerini geri çekmeleri sanıklar lehine ciddi bir hafifletici unsur olarak ele alınmıştır dedi.
Şikâyetçi Zafer Yuca’nın korna çalmasıyla başlayan ve sanık1’ in ona parmak işareti yapmasıyla neticelenecek bir olayı devam ettirmek suretiyle sanık 1’ in peşine düşmesi, sözlü tartışma başlatması sanık 1 açısından tahrik olarak kabul edilmelidir diyen başkan Fatma Şenol, olgulardan anlaşılacağı üzere gerek sanıklar gerekse müştekiler basit bir trafik tartışmasını ileri boyuta taşıyarak olayın büyümesine sebep olmuşlardır dedi. Bireylerin birbirlerine karşı hoşgörülü olmaları toplum düzeninin korunması bakımından önemli bir husustur diyen Şenol toplumun huzurunu bozan ve sorunlarını kaba kuvvete başvurarak zarar vererek çözmeye çalışan kişilere mahkememizce verilebilecek ceza hapislik cezasıdır dedi.
Sanıklara verilebilecek hapislik süresini belirlerken dava ile ilgili tüm durum ve şartları, sanıkların 26 yaşında genç oluşları, yeni evli oldukları, mahkemede suçlarını kabul ederek adaletin erken tecellisine katkı koymuş oldukları, şikâyetçilerin de şikâyetlerini geri çekmiş olmaları ve avukatları vasıtasıyla mahkemeden özür dilemiş olmalarını göz önünde bulundurduklarına değinen ağır ceza mahkemesi başkanı Fatma Şenol oy birliğiyle sanıklara mahkûm oldukları birinci davadan 9 ay hapislik cezası, ikinci davadan 6 ay hapislik cezası ve üçüncü davadan da 2 ay hapislik cezası verdiklerini belirtti. Ayrıca cezaların birlikte çekilmesi yönünde emir verildi. (MHA)