Ulusal Birlik Partisi (UBP) Meclis Grubu, “UBP azınlık hükümeti” için son detayları görüşmek üzere Meclis’te toplandı.


UBP Meclis Grubunun yapacağı görüşme sonrası, partinin diğer organlarıyla yapılacak istişareler sonucunda, KKTC’nin 4’üncü Azınlık Hükümeti kabinesinin, Genel Başkan Vekili Ersan Saner tarafından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a gün içerisinde sunulması bekleniyor.

Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Hüseyin Özgürgün’ün Türkiye’de olması nedeniyle UBP’nin Meclis’teki koltuk sayısı şu an için 19 ile sınırlı.

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, bu sabah yaptığı açıklamasında, YDP’nin UBP’yi Meclis’te “dıştan destekleyeceğini” ifade etti.

Bu sayede azınlık hükümetinin Meclis’teki destekçi sayısı 21’e çıkmış olacak.

Ancak söz konusu sayı, hükümetin güvenoyu alması için yeterli değil.

Azınlık hükümetinin, Ocak ve Mart ayları arasındaki bir tarihte yapılması planlanan erken genel seçime işaret ederek, hem güvenoyu alabilmesi, hem de bütçenin geçebilmesi ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda değişikliğe gidilebilmesi adına muhalefetten destek istemesi bekleniyor.

KKTC’NİN DÖRDÜNCÜ ‘AZINLIK HÜKÜMETİ’

UBP Meclis Grubu’ndan çıkacak kararla birlikte, kabinenin Cumhurbaşkanı’na sunulması sonucu, –eğer muhalefet olumsuz oy kullanacaksa Meclis’teki güvenoyu oylamasına kadar– KKTC’nin 4’üncü Azınlık Hükümeti kurulmuş olacak.

KKTC TARİHİNDEKİ AZINLIK HÜKÜMETLERİ

1981 yılındaki Federe Devlet döneminde, ikinci seçimin ardından oluşturulan UBP hükümeti ilklere imza atan bir hükümet olarak tarihe geçti.

İkinci Çağatay Hükümeti olarak anılan hükümet, azınlık hükümeti olarak kurulan ilk hükümet olmasının yanında, güvensizlik önergesiyle düşürülen ilk ve tek hükümet olarak da siyasi tarihe geçti.

2004 yılında kurulan Birinci Talat Hükümeti ise, kurulduktan bir süre sonra azınlığa düştü ancak güvensizlik önergesiyle düşürülemeyip azınlık hükümeti olarak aylarca görevde kaldı.

2010 yılına gelindiğinde, UBP’nin parti başkanlığını ilk kez devralan İrsen Küçük, Demokrat Parti’nin dıştan desteğini alarak KKTC’nin ikinci azınlık hükümetini kurdu.

Söz konusu hükümet, 3 yıllık iktidar dönemi boyunca 3 kez kabinesinde revizyon gerçekleştirmiş, 2013 yılında ise istifa etmişti.

İlk kez ikili koalisyona giren CTP ile UBP’nin 8 aylık iktidar macerasının ardından istifa eden hükümet görevini, Meclis’teki toplam sandalye sayısı 23 olan UBP – DP azınlık hükümeti aldı.

2016 yılında kurulan UBP – DP azınlık hükümeti, KKTC siyasi tarihinin 3’üncü Azınlık Hükümeti oldu.

UBP – DP azınlık hükümeti, Meclis’teki güvenoyunu; Meclis’te yapılan açık oylamada 27 kabul oyuyla aldı.

UBP’nin 18, DP’nin 5 milletvekili yanında 4 bağımsız milletvekili, hükümetin lehinde oy kullanmıştı.

Azınlık hükümeti, 21 ay boyunca iktidarda kalmıştı.