Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Pelin Çift’in sunduğu TRT 1’de yayınlanan “Gündem Ötesi” programına katılarak Kıbrıs konusu ve geçmişte Kıbrıs’ta yaşananlara dair değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, TRT’nin dizisi “Bir Zamanlar Kıbrıs”a atıfta bulunarak, Kıbrıslı Türklerin mücadele yıllarında zor günler geçirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta mücadele yıllarında binlerce Kıbrıslı Türk’ün mücadele verdiğini ve direndiğini belirterek, Türk ordusunun gelişini beklediklerini anlattı.

DAVAMIZI SAVUNACAĞIZ

Cenevre’de gerçekleşecek 5+BM gayrıresmî toplantısında “Davamızı savunacağız” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, geçmişten aldığımız dersleri öğrenerek bundan sonra öyle günleri yaşamamak için güvencenin ve Türkiye’nin varlığının bu anlamdaki önemine vurgu yaptı.

ESAS OLAN BAĞIMSIZLIK VE ONURLU BİR YAŞAM“O günleri yaşamış biri olarak, mücadele yıllarında çocukken yaşadığımız korkular içimize işledi. O günleri bilmeyen yeni kuşaklara tarihi anlatmamız gerekir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, dünyada tanınmamış olmanın ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların siyasi ve ekonomik sıkıntılara neden olduğunu, ancak esas olanın bir halkın devlet kurduktan sonra devletin bağımsızlığı, yaşatılması ve onurlu bir yaşam sürmek olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken Makarios’un ‘İngiliz’den kurtulmak için bu anlaşmayı imzaladım’ dediğini ve Makarios’un esas hedeflerinin Kıbrıs’taki Türklerini ekstermine etmek ve adayı Yunanistan’a bağlamak olduğunu ve Rumların bu hedeflerine zaman içinde ulaşmayı amaçladıklarını hatırlattı.