Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), dünyanın birçok ülkesiyle eş zamanlı olarak yapılan “Küresel İklim Eylemi”ne katıldı. Küresel İklim Grevi adıyla, DAÜ Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü’ne bağlı Etkileşim Kulübü tarafından DAÜ kampüsünde gerçekleştirilen eylemde, “İklimi Değil Sistemi Değiştir” mesajı verildi.



Moleküler Biyoloji Kulübü ve Sinema Kulübü başta olmak üzere, DAÜ’deki çeşitli öğrenci kulüplerinin de destek verdiği eylemde, Türkçe ve İngilizce bildiriler okundu. Eyleme katılanlar “Oksijen Üreten Yeşile Destek” mesajı vermek için okul bahçesine bir adet çam ağacı dikti. Eylemciler slogan atarak kampüste üniversitenin ana giriş kapısına kadar yürüyüş düzenledi. Küresel İklim Grevi adı verilen eylem sırasında okunan bildiride, eylemin özellikle tüketimi arttıran ‘Kara Cuma’ günü düzenlendiğine dikkat çekildi.



“İklimi Değil Sistemi Değiştir”
DAÜ Etkileşim Kulübü tarafından yapılan bildiride, “Gezegenimizin geleceği olan bizler daha önce 15 Mart, 24 Mayıs ve 20 Eylül’de gerçekleşen, ülkemizin Küresel İklim Grevi’nin dördüncüsünde, dünyanın dört bir yanındaki çocuklar ve gençler ile iklim ve ekolojik krize karşı eş zamanlı olarak sokakta yer aldık. Kürsel İklim Grevi katılımcıları, 29 Kasım gününü yani birçok üründe indirim yapılarak bizleri alışveriş yapmaya teşvik ettikleri Kara Cuma’yı (Black Friday) özellikle seçti. Bu grev ile birlikte 3 Aralık 2019’da Madrid’te başlayan 25. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP25) için devletlere sesimizi duyurmak hedefindeydik. Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu (IPBES) raporuna göre, önlem alınmazsa dünyadaki 1.7 milyon canlı türünden 1 milyonunun yaşam alanları daralacak ve birçok tür yok olma riskiyle karşı karşıya kalacak” denildi.



“Geleceğimizi İstiyoruz”
Bildiri şu şekilde devam etti: “Bizler, insan haklarının ve gelişmenin iklim değişikliği ile ilintili olarak güvenceye alınması, iklim değişikliği etkilerinin adil paylaşılması ve iklim değişikliğine adil ve ortak çözümler aranmasını yani iklim adaletini istiyoruz.



Günümüzde yıllık 53.5 milyar ton CO2 eşdeğeri olan sera gazı salınımlarımızı 2030 yılına kadar yarı yarıya indirmez ve sıfırlamazsak, sıcaklık artışı 2040 yılına kadar 1.5 °C, 2060 yılına kadar 2 °C’ye çıkabilecek. Aktivist arkadaşımız Greta Thunberg’in başlattığı cuma günleri okul kırma eylemi büyük kazanımlarla geliyor ve geleceğine sahip çıkan gezegenin birçok genç üyesi giderek daha fazla seslerini duyuruyorlar. Greta’nın dediği gibi: ‘Değişim geliyor, isteseniz de istemeseniz de!’ Bizler bu küresel eylem gününde çevre ve iklimle doğrudan ilgili yerel bir soruna dikkat çekerek Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar Planı’nın kamu yararı gözetilerek yeniden değerlendirilmesi için belediye meclislerini göreve çağırıyoruz.” Protestoda, “İklim acil durum hemen şimdi!”, “Fosil yakıt kullanımına son!”, “Şirketleri değil gezegeni kurtarın!”, “Ya sıfır karbon gelecek ya da sıfır gelecek!”, “Sera gazı salınımlarını azaltmak için son 11 yıl”, “Geleceğimizi istiyoruz” ve “Başka bir gezegenimiz yok” sloganları dikkat çekti.